Arheološki muzej

''Noć muzeja'' u Ljubuškom

Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju
Kultura / Flash | 22. 01. 2018. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu manifestacije ''Noć muzeja 2018.'', koja se, u organizaciji Hrvatskog muzejskoga društva, već tradicionalno obilježava još od 2005. godine, JP ''Parkovi'' Ljubuški, u suradnji s Franjevačkim samostanom sv. Ante Padovanskoga u Humcu, poziva sve zainteresirane na besplatni posjet Arheološkom muzeju u petak, 26. siječnja 2018. godine, u razdoblju od 10.00 sati do ponoći.

Prilikom posjeta bit će omogućena stručna pratnja. Istu večer u programu obilježavanja navedene manifestacije bit će održano predavanje fra Roberta Jolića o temi ''Humački samostan i njegove kulturne ustanove'', koje će se održati u dvorani sv. Ante s početkom u 20.00 sati.

Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju. Hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Arheološki Muzej na Humcu predstavlja najstariju instituciju tog tipa u BiH, osnovan je još 25. ožujka 1884. godine. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, kronološki smješteni u razdoblje od starijeg kamenog doba do danas, u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina.

Dio kompleksa čini i prostor lapidarija koji je smješten u samostanskom dvorištu, a koristi se za izložbu kamenih spomenika. Ovom prilikom možete posjetiti i njegovu tek postavljenu izložbu koju čini i najveća zbirka militarnih rimskih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close