˝Zoete Liefde˝

Nizozemci zaljubljeni u sevdah: Ne razumiju jezik, ali razumiju glazbu

Kultura / Flash | 15. 08. 2016. u 09:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su prepoznali univerzalne vrijednosti sevdalinke, grupa Nizozemaca osnovala je glazbeni sevdah bend ˝Zoete Liefde˝, a iako ne znaju bosanski jezik, to im nije prepreka da ove pjesme interpretiraju bez poteškoća, piše agencija Anadolija.

˝Zoete Liefde˝ ima nastupe širom Nizozemske i Bosne i Hercegovine, a sastav čini pet stalnih članova. Petra Terpstra vokalna je solistica, dok su svirači klarineta, gitare i udaraljki, Ivo Boswijk, Marjolein Sprengers i Sjoerd Bakker, ujedno i prateći vokali.

Član grupe je i jedan harmonikaš, bh. građanin koji se u listopadu 1992. godine spasio iz zarobljeništva u radnom logoru u Tesliću i s obitelji je emigrirao u nizozemski grad Arnhem. Riječ je o dirigentu i glazbeniku Seadu Siočiću rodom iz Živinica, koji je Glazbenu akademiju završio u Sarajevu, a usavršavao se u Zagrebu. No, po dolasku u Nizozemsku prvo je naučio jezik, a zatim je, prema tamošnjim zakonima, ponovo morao studirati. Kada je stekao diplomu dirigenta po drugi put, počeo je predavati na uglednim koledžima i volonterski raditi u grupi ˝Zoete Liefde˝.

Prije nekoliko godina Siočić je na jednom seminaru u Arnhemu predavao sevdalinku, a polaznici su bili oduševljeni onim što su čuli.

˝Kada je Petra, koja je tada bila članica mještovitog kora, čula sevdalinku, poželjela je upoznati i ambijent u kojem je ova pjesma nastala. Rekao sam da nema nikakvih problema i sa njih nekoliko došao sam u Sarajevo, a nakon tog putovanja, ona je predložila da pjevamo samo sevdalinku. Tako je nastao ´Zoete Liefde´. Meni osobno bilo je neizmjerno drago zbog toga. Svaki put kada se pojavimo na sceni, iznenadimo one koji nas prvi put slušaju. Iznenađeni su ljudi i u Nizozemskoj, i u BiH, ali brzo nam se pridruže u pjevanju i praćenju ritma˝, navodi Siočić.

U početku su, kaže, izvodili najviše ˝Bentbašu˝, ˝Tebi majko misli lete˝ i ˝Jutros mi je ruža procvjetala˝, a želju za uvrštavanjem sevdalinke u svoj repertoar izrazili su i drugi horovi, prvenstveno kor ˝Kitka˝ iz grada Nijmegen.

Kopirati
Drag cursor here to close