Začarani krug

Ništa se nije promijenilo: Tko će glasati jer je magarac?

Na plakatima je prikazano nekoliko izbornih ciklusa, izbori 1923. godine, 1931. te 1935. godine i tri godine poslije.
Kultura / Flash | 04. 10. 2018. u 15:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''I ja ću glasati za Stojadina jer sam magarac'' jedna je od poruka s predizbornih plakata tiskanih između dva svjetska rata, a koji je postavljen u okviru izložbe u Muzeju Sarajeva - Brusa Bezistan.

Izložba ''Predizborni plakati između dva svjetska rata'' dio je zbirke od 3.000 plakata Historijskog arhiva Sarajeva, a autori su viši arhivist Admir Nezirović i arhivski tehničar Irfan Đešević. 

Cilj autora bio je da pokažu kako je izgledala predizborna kampanja u vrijeme kada su plakati, uz predizborne skupove, bili glavno sredstvo komunikacije političkih stranaka s biračima.

Direktor Historijskog arhiva Fuad Ohranović novinarima je kazao da ove godine Arhiv obilježava 70 godina postojanja te da u okviru tog jubileja predstavljaju i plakate iz svoje arhive.

Video: Izložba predizbornih plakata između dva svjetska rata

''Ti plakati su nastali unazad stotinjak godina i vezuju se za javni život Sarajeva i BiH. Imamo oko 400 plakata koji se odnose na razdoblje između dva svjetska rata, a dio koji se odnosi na izbore odlučili smo predstaviti u ovom predizbornom razdoblju'', rekao je Ohranović.

Nezirović je naveo da je na plakatima prikazano nekoliko izbornih ciklusa, izbori 1923. godine, 1931. te 1935. godine i tri godine poslije.

''Poruke s plakata govore da se nije desila neka velika promjena u proteklih sto godina, red uvreda, red obećanja i red onoga šta su učinili'', naveo je Nezirović.

Plakati do 1938. godine su uglavnom nosili samo tekst, a u godinama poslije i slike.

Kopirati
Drag cursor here to close