Treći u prijestolnici

Nikola Tesla dobio još jedan spomenik u Beogradu

Kultura / Flash | 10. 07. 2016. u 10:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenik jednom od najvećih svjetskih znanstvenika Nikoli Tesli otkriven je u Karađorđevom parku, na prostoru između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije, u nazočnosti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, čelnika grada Beograda i akademske zajednice.

Nikolić je, uz zvuke himne Srbije položio vijenac na spomenik, istovjetan onome koji se nalazi u New Yorku ispred Teslinog laboratorija.

Na postolju spomenika od crnog mermera ispisane su godina rođenja i smrti Tesle, kao i formula za magnetnu indukciju T = Wb/m²/, čija je mjerna jedinica "Tesla" nazvana po ovom znanstveniku, a koja se nalazi i na srpskoj novčanici od sto dinara.

Ispod toga je potpis Nikole Tesle na ćirilici, koji je stajao na prvom ugovoru koji je Tesla sklopio u Strassbourgu i na dnu koga je ćiriličnim pismom ispisao svoje ime.

Sa zadnje strane postamenta uklesano je ime darovatelja Momčila Moše Todorovića, vlasnika galerije "Radionica duše", koja je napravila statuu Tesle, kao i datum 10. srpanj, kada se obilježava 160 godina od njegovog rođenja.

Spomenik je umjetnička vizija akademika Nikole Koke Jankovića.

Ovo je treći spomenik koji Nikola Tesla dobiva u prijestonici, osim onog na Bulevaru i Aerodromu koji nosi Teslino ime.

Kopirati
Drag cursor here to close