Dujmović

Nije bilo razloga za nezadovoljstvo, najviše novca opet je otišlo u Sarajevo

Kultura / Flash | 16. 01. 2017. u 16:48 K.K.
Kopirati

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović kazala je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kako je kultura na području Federacije BiH već odavno zapostavljena, ocijenivši kako je u kulturi malo novca i slaba kadrovska popunjenost te da je organiziranost u sektoru kulture nadmašena.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodala je kako je bosanskohercegovačka javnost, kao i cijela regija, uzburkana aktualnim teškim političkim događajima koji su zasjenili sva druga društvena zbivanja te da u takvim okolnostima, kako je kazala, po običaju, i kultura stradava.

Dujmović je pojasnila kako aktualni politički događaji ne utječu baš izravno na stanje u kulturi ali da se posljedice nesređenog političkog stanja itekako odražavaju na stanje u sektoru kulture.

''Zakonodavne i izvršne vlasti su najvećim dijelom svog djelovanja zauzete rješavanjem političkih pitanja oko kojih se već godinama ne može postići dogovor. Kad bi se, primjerice, više vremena, pameti i dobronamjernosti utrošilo na poboljšanje stanja u gospodarstvu, bilo bi i više potpore za kulturu'', ocijenila je ministrica.

Govoreći o slaboj kadrovskoj popunjenosti u kulturi, istaknula je kako se zbog nedostatka novca ne mogu popuniti sva sistematizirana radna mjesta u Ministarstvu kulture i sporta FBiH.

''Uz to, neka rukovodeća radna mjesta svakako trebaju biti reizborna, i to isključivo iz profesionalno-stručnih razloga. Međutim, ovakvo kadrovsko stanje je 'zakovano', a aktualna politika ga ne rješava. Vjerujem kako će u idućem razdoblju doći do moderniziranja unutarnjeg ustroja institucija kulture. Svoje mišljenje temeljim na nedavno učinjenom iskoraku BiH prema Europskoj uniji'', kazala je ministrica Dujmović, naglasivši pritom kako će se približavanje BiH Europskoj uniji u pozitivnom smislu odraziti na sektor kulture, sporta, kao i na sve druge komponente društva.

Odgovarajući na pitanje kako je u protekloj godini prošlo financiranje kulturnih i sportskih projekta i je li bilo negodovanja, Dujmović je za Večernji list kazala kako su financijska sredstva koja su određena federalnim godišnjim proračunom za kulturu, sport, pitanje mladih, udruge građana u oblasti kulture, obnovu kulturnog i graditeljskog nasljeđa i za spomenute fondacije, distribuirana korisnicima po strogo zakonskoj proceduri.

''Stručna su povjerenstva zahtjeve temeljito obradila i procijenila, tako da su kvalitetni projekti ostvarili potporu bez obzira na to iz kojeg dijela Federacije su dolazili. Takva strategija, osobito pri raspodjeli sredstava u 2015. godini, kod manjeg broja sarajevskih kulturnjaka izazvala je vrlo burnu, oštru i ostrašćenu reakciju.

Uzburkanost je nastala zbog zaokreta u vođenju kulturne politike: trebaju se pravdati utrošena sredstva, traži se koliko je novca utrošeno na 'hladni pogon', a koliko izravno za kulturu, a ponajviše zbog manjeg iznosa dobivenoga novca od onog koji su navikli dobivati prethodnih godina. Spomenuti nezadovoljnici su burno uzbunili javnost uz pomoć medijskih utjecajnih prijatelja i moćnih zaštitnika. Za takvu neprimjerenu reakciju nekolicine umjetnika i kulturnih djelatnika nije bilo razloga jer je inače najveći transfer novca za kulturu baš njima i dodijeljen, a Sarajevu je pripalo više od 50 posto ukupnih sredstava namijenjenih za kulturu'', naglasila je federalna ministrica kulture i sporta.

Kopirati