Problem ispolitiziran

Ni 20 godina poslije rata Katolici u Drvaru nemaju božju kuću

Kultura / Flash | 09. 05. 2015. u 10:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni dvadeset godina nakon rata u BiH katolici u Drvaru nemaju božju kuću, već vjerske dužnosti obavljaju u objektu improviziranom za te namjene. Vjernici se nadaju da je pitanje nepostojanja crkve u tom bh. gradu ponovo aktualizirano skorom posjetom pape Franje Sarajevu 6. lipnja.

Naime, katolička crkva u Drvaru je postojala do 1949. godine, ali je naredbom komunističkih vlasti srušena. Naseljavanjem hrvatskog stanovništva u taj kraj 1995. godine, vjernici se mole u improviziranoj crkvi u Društvenom domu "Partizan" koji je namijenjen za kulturne i sportske događaje.

Župnik Župe Drvar Davor Klečina kazao je u razgovoru za Fenu da je posljednjih tjedana ovaj problem ispolitiziran nakon uspostave vlasti u Livnu, točnije kada je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uvjetovao gradnju crkve ustavnim promjenama u HBŽ-u.

''Ne želimo da se pitanje gradnje crkve vezuje za bilo kakve političke pregovore i ustavne promjene, jer gradnju crkve nam jamči Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH i Međudržavni zakon između Svete Stolice i države'', pojasnio je.

Kako kaže župnik Klečina, žele samo da im se ne osporava elementarno pravo na slobodu vjeroispovijesti, što uključuje i pravo na izgradnju vjerskog objekta. Dodao je da uvažavaju samo zakone, a ne rezultate pregovora dviju ili više političkih stranaka.

Navodi da su više puta tražili odgovor od općinskih vlasti u Drvaru, ali da su objašnjenje dobili samo jednom i to 2008. godine kada im je rečeno da gradnja katoličke crkve nije predviđena urbanističkim i regulacijskim planom, a da izrada novog iziskuje velika financijska sredstva.

Župnik Klečina također podsjeća na stav Banjalučke biskupije da ne žele graditi crkvu na zemljištu kojem nije dokazano vlasništvo.

''Istina je da su nam općinske strukture nudile dvije lokacije za gradnju, ali se poslije ispostavilo da zemljišta imaju privatne vlasnike i to je bila čista podvala'', ustvrdio je.

Podvlači da su odbili gradnju jer ne žele da im se desi slučaj Fate Orlović iz Konjević-Polja koja u svom dvorištu ima bespravno izgrađenu crkvu.

Prostor u kojem se sada vjernici mole župnik opisuje kao neprikladan i "nagrizen zubom vremena".

''Želimo da se to pitanje riješi u korist katoličkih vjernika i zajednice, a prostor Doma želimo vratiti mladima Drvara koji su prepušteni kafanama i kladionicama'', zaključio je Klečina u razgovoru za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close