Ukradena skulptura

Nestao pjesnik iz parka

Kultura / Flash | 15. 06. 2016. u 10:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skulptura istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Isaka Samokovlije nestala je iz parka Trg oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu, gdje se nalazila zajedno sa skulpturama drugih književnika.

Nestanak skulpture primijećen je u ponedjeljak, a iz Fondacije ''Kulturno naslijeđe bez granica'' smatraju da je nestanak nepoštivanje i direktni atak na kulturno bogatstvo svih građana i građanki BiH.

Fondacija apeluje na nadležne organe da provedu istragu i utvrde odgovornost za nestanak značajne skulpture te da ostale osiguraju.

Uz skulpturu Isaka Samokovlije u parku se nalaze i skulpture Meše Selimovića, Veselina Masleše, Ive Andrića, Maka Dizdara, Branka Ćopića, Rodoljuba Čolakovića i Skendera Kulenovića.

U ratnom periodu skulpture su privremeno bile izmještene na sigurno mjesto kako bi bile sačuvane, te su nakon rata ponovo vraćene u park.

Samokovlija je po zanimanju bio ljekar. Rođen je u Goraždu 1889. godine, a umro je u Sarajevu 1955. godine. Jedan je od najpoznatijih bh. književnika koji je pisao o životu bosanskih Židova.

Njegova najpoznatija djela su ''Nosač Samuel'', ''Hanka'', ''Od proljeća do proljeća'', ''Plava Jevrejka'', priopćeno je iz Fondacije ''Kulturno naslijeđe bez granica''.

Kopirati
Drag cursor here to close