Enkaustika

Neobičan hobi: Ljubica slika uz pomoć pegle

Kultura / Flash | 24. 01. 2016. u 08:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubica Ivaštanin, umirovljenica iz Gradiške, stvara umjetnička djela drevnom metodom koja se zove enkaustika, odnosno slika uz pomoć pegle.

Ekipi agencije Anadolija tajne ove tehnike okrila je u svom ateljeu u kući u Gradišci. Osim specijalnih pegli, Ljubica koristi boje koje se proizvode od voska i boja u prahu, ali i razne lemilice prilagođene topljenju i nanošenju boja, kao i specijalni fen uz pomoć kojeg raspršuje boju.

U Kulturnom centru u Gradišci imala je dvije samostalne izložbe, a okušala se i u slikanju ovom tehnikom na papiru, drvetu i keramici. Kada završi sa slikanjem ona svoja djela prvo "izglača", kako bi dobila sjaj, a nakon toga boje zaštiti posebnim ljepilom. Samu tehniku naučila je sama, nitko joj nije pokazivao kako šta može naslikati, nego je učila pokušavajući.

"I uspijevala sam, svaka mi je slika različita. Zaista nijedna nije ni slična. To je sve ono iz mene što izlazi duhovno, kako se osjećam, a nastojim uvijek biti pozitivna, pa to se vidi i na mojim slikama", izjavila je Ljubica Ivaštanin.

Radni vijek provela je u predškolskoj ustanovi, gdje je mališanima pričala i slikala bajke, a kada je otišla u mirovinu, prije 11 godina, potražila je hobi.

"Najprije sam radila heklanje vunom, ali to je dosta težak fizički posao, kažu da je ravan kopanju. Onda sam razmišljala pa što ne bih radila slike i tako došla sam na ideju da se bavim enkaustikom, a to je metoda gdje se radi peglom - temperaturom i pigmentom boja i pčelinjim voskom. Te se boje mogu praviti, a mogu se i kupiti. Ja sam ih i pravila i kupovala, tako da sam radila kombinaciju boja, apstrakt i pejzaže", kaže Ljubica Ivaštanin.

Kopirati
Drag cursor here to close