Troplet

(Ne)namjerna greška u javnom natječaju: Ministar uvodi neustavni 'bosansko-hrvatski jezik'

Kultura / Flash | 07. 12. 2015. u 15:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska kulturna zajednica Troplet dobila je odgovor Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na upit o korištenju termina "bosansko-hrvatski jezik" u tekstu javnog natječaja za prijam vježbenika u to ministarstvo, iz kojeg se vidi, kako navode iz Tropleta, da se u tom slučaju nije radilo o pogrešci.

U Tropletovom priopćenju za javnost navodi se kako je u tekstu Ministarstva zdravstva prvotno stajalo samo "lektor", a da je na intervenciju Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a termin promijenjen u "lektor bosansko-hrvatskog jezika".

"Dakle, ne radi se o (ne)namjernoj grešci nekog državnog službenika, kako smo mislili i pisali u otvorenom pismu, nego o očitoj namjeri ministra koji uvodi neustavni 'bosansko-hrvatski jezik'. I da apsurd bude veći, to čini ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Rašid Hadžović, koji bi prvi trebao štititi ustavnost i zakonitost kad je ova materija u pitanju", stoji u priopćenju.

Iz te udruge dalje navode kako se mogu voditi lingvističke rasprave o razlikama i sličnostima jezika, ali da se u Ustavu Federacije BiH nigdje ne spominje "bosansko-hrvatski jezik".

"Osporavanje ustava je u normalnim zemljama razlog za smjenu bez ikakve rasprave. Takva osoba ne može obnašati dužnost u državnoj službi, a posebno ne dužnost ministra čija bi primarna uloga trebala biti štititi ustav i zakon", smatraju u Tropletu.

U priopćenju se dodaje kako je postupak ministra Hadžovića nastavak dugotrajne politike obespravljivanja i majorizacije hrvatskog naroda svim sredstvima pa i kršenjem Ustava.

Kopirati
Drag cursor here to close