Crkva sv. Marije

Nema više Sulejmana: Crkvu u Jajcu vratiti katolicima

Apostolski nuncij je kazao da je Crkva sv. Marije u Jajcu oprosna crkva za sve vjernike koji je pohode na Marijanske blagdane
Kultura / Flash | 04. 03. 2019. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Općinskog vijeća Jajce i predsjednik HDZ-a BiH u ovoj općini Ivo Šimunović ponovio je kako očekuje da Islamska zajednica BiH katoličkom puku Jajca vrati u posjed crkvu Svete Marije koja je od katolika oteta kada je turski okupator došao na ovo područje, objavilo je Oslobođenje.

Kako je sarajevskim novinama rekao Šimunović, nepojmljivo je da u našem vremenu netko pokušava od crkve koju su gradili katolici u 11. i 12. stoljeću svojom žrtvom radi potrebe ispovijedanja vjere, crkve koja i danas svjedoči kvalitetu gradnje da je ni požar niti zub vremena nije urušio skoro 200 godina od kad je zadnji put korištena u vjerske svrhe, učiniti džamijom.

Nema više Sulejmana veličanstvenog

''Točno je da je bila i džamija u vrijeme okupacije Bosne od strane osmanlija 1528-1832. U tih 300 godina tri puta je gorjela, a zadnji put 1832. godine dok je u njoj boravila osmanska vojska. Treba se samo prisjetiti stare narodne poslovice, 'oteto prokleto'. Nema više Sulejmana veličanstvenog, nema njegove imperije! Nije dobro da se bilo koja zajednica poistovjećuje s tim režimom i zulumom tog vremena, jer naša državnost datira još ranije od toga vremena. Postoji institucija koja je gradila Crkvu sv. Marije, njome upravljala i iz nje protjerana'', poručio je Šimunović.

Rekao je kako komunicira i za crkvenim vjerodostojnicama u BiH na svim razinama, te kako oni podržavaju ovu inicijativu.

''Komuniciram sa svim razinama Katoličke crkve i iz te komunikacije želim javnost upoznati s mojim dojmom da je biskup Banjalučke biskupije mons. Franjo Komarica bio iznenađen postupcima Islamske zajednice i da nije mogao zamisliti da se može dogoditi prisvajanje crkve u ovo vrijeme. Kazao je da osobno bio velika podrška u gradnji porušene džamije Ferhadije u Banja Luci. To jako dobro zna reis-ulema Mustafa Cerić i mislim da je to rekao i aktualnom reis-ulemi Kavazoviću. Sa žaljenjem i zabrinutošću je uzoriti kardinal Vinko Puljić poručio da mu nije poznato da je negdje neki vjerski vođa islamske zajednice molio na grobovima kršćana, a to se upravo dogodilo u Crkvi Sv. Marije u Jajcu'', rekao je.

Oprosna crkva

Dodao je kako je u razgovoru s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigiem Pezzutom čuo njegovo mišljenje da ''postupak Islamske vjerske zajednice ovim činom narušava i donekle izgrađene odnose poštovanja i uvažavanja vjerskih zajednica u BiH i napora koje i on čini na tom planu''.

''Apostolski nuncij je kazao da je Crkva sv. Marije u Jajcu oprosna crkva za sve vjernike koji je pohode na Marijanske blagdane, po odluci pape Pia II od 10. studenog 1461. godine. Dodao je i da će se 'moliti Bogu za razum u vjeri da se poštuje pravo na povratak okupiranog''', otkrio je Šimunović.

Dodao je kako se vlasništvo stječe kupnjom ili darivanjem neke nekretnine, a u ovom slučaju to se nije dogodilo.

''Aktualni glavni jajački imam Zehrudin ef. Hadžić je, po mom mišljenju, vrijedan u svojoj vjerskoj službi i ja ga poštujem kao osobu, kao i instituciju koju predstavlja. U današnjem vremenu on je u prilici značajno doprinijeti izgradnju međuvjerskih i međususjedskih odnosa, uvažavajući pravo i obvezu na isticanje istine. Za pravo na istinu borio se i njegov rahmetli djed Fadil u bivšoj državi da se vrati džematu u Šibenici mejtef u zaseoku Grnesoci.

Učimo iz pozitivnih primjera

Poslije II. svjetskog rata mejtef je nacionalizirala ondašnja vlast i pretvorila u područnu osnovnu školu „Mislav Koljenšić“ u Šibenici, sve do 70-tih kad je mejtef vraćen Islamskoj vjerskoj zajednici.

''Učimo iz pozitivnih primjera iz prošlosti! I u naše vrijeme imamo pozitivne primjere poput Bugojna, gdje je dobri i pošteni Husejin Smajić u naselju Vesočica, u svojoj njivi pronašao temelje crkve, te vlastitim sredstvima, žrtvom i trudom obnavlja crkvu srušenu u osmanskim osvajačkim pohodima gradeći time i međuvjersko i međunacionalno povjerenje. U središtu grada Jajca obnovljeno je šest džamija i to nikome od nemuslimana nije smetalo niti danas smeta. Sve one svjedoče o nekom dijelu naše zajedničke povijesti i zajedno trebamo voditi računa da se ta povijest očuva'', rekao je načelnik.

Dodao je kako crkva sv. Marije svjedoči o jednom od najznačajnijih razdoblja u povijesti Bosne, rekao je.

Naglasio je kako je od posebnog značaja za Jajce ''jer je bila krunidbena crkva te kao takva zaslužuje pažnju svakog patriote ove zemlje''.

''Poznato je svima da radikalni potezi u činjenju nepravde ni ranije nisu donijeli ništa dobroga bilo kome. Stoga vjerujem da postoji dovoljno potrebnog razuma da se povijesna nepravda ispravi, a državnost srednjovjekovne Bosne pokaže u punom svjetlu istine. Uvaženi efendija Hadžić ima povijesnu priliku da bude primjer međuvjerske i međunacionalne suradnje na dobrobit svih građana našeg prelijepoga grada'', zaključio je Šimunović.

Kopirati
Drag cursor here to close