Bijenale

Nema boljeg mjesta od Titovog bunkera za pokazati ono što predstavlja bolji svijet

Kultura / Flash | 05. 04. 2016. u 12:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kustosi, zemlje partneri i organizatori Bijenala suvremene umjetnosti D-0 ART Underground, nakon što su jučer obišli prostor Atomske ratne komande (ARK) u Konjicu poznat kao Titov bunker, službeno su počeli pripreme na organizaciji četvrtog ciklusa projekta Bijenala koji će biti otvoren 21. travnja 2017. godine.

U ARK-u je nakon tri održana ciklusa Bijenala ostalo trajno postavljenih 125 radova umjetnika iz 32 zemlje svijeta. Projekt je 2011. godine proglašen Kulturnim događajem Europe.

Ovaj put zemlje partneri su Njemačka i Poljska, te Italija kao počasni partner, dok su kustosi zemalja partnera Iris Dressler, Hans Christ, Monika Szewczyk i Wojcieck Kozlowski.

Osnivač i direktor Bijenala Edo Hozić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je namjera projekta kroz cikluse ispričati priču o hladnom ratu, naglašavajući da je sve ono što se danas događa izravna posljedica hladnog rata. Što više učimo iz toga, kazao je, možemo se bolje pripremiti za sutrašnje vrijeme.

''Njemačka i Poljska su važni činitelji tog blokovskog razdvajanja odmah neposredno iza Drugog svjetskog rata, a Italija kao moćna kulturna zemlja isto tako važan čimbenik procesa koji se dešavao od 1945. do 1990., što samo doprinosi bogatstvu ovoga što želimo da uradimo'', naveo je.

Najavio je da će odabrani kustosi, nakon obilaska bunkera i uvida u do sada postavljene radove, razmisliti koje će umjetnike pozvati da sudjeluju u četvrtom ciklusu Bijenala te dopune sadašnju kolekciju, proglašenu najznačajnijom u jugoistočnoj Europi.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Miličević smatra da je Bijenale projekt važan ne samo za BiH već cijelu regiju, postavši veoma značajan događaj na kulturnoj mapi cijele Europe. Prepoznat je kao važan promotor regionalnih kulturnih vrijednosti, a 2013. i 2015. godine dobio je pokroviteljstvo i UNESCO-a.

''Bijenale jedinstvenim čini to što se održava na tako posebnom mjestu, u Titovom bunkeru, čineći time spoj suvremene kulture i vojnog objekta. Namjera nam je da u tom spoju pobijede umjetnost i kultura'', kazao je.

Miličević je mišljenja da Bijenale doprinosi kulturnom turizmu BiH, te podsjetio da su dosadašnje zemlje partneri projekta bile Srbija, Crna Gora, Turska, Hrvatska, Austrija i Albanija.

Šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum ističe da projekt Bijenala nastoji sačuvati i zaštititi kulturnu baštinu povijesnog objekta izgrađenog u vrijeme hladnoga rata kao vojni bunker, a danas pretvorenog u izložbeni prostor, mjesto sastanka umjetnika ne samo iz regije već i svih dijelova svijeta. Bunker je, dodao je, postao mjesto upoznavanja i razmjene ideja, te jak simbol moći kulture, da liječi bolne uspomene i nadilazi podjele izazvane sukobima.

Veleposlanik Njemačke u BiH Christian Hellbach vjeruje da nema boljeg mjesta od Titovog bunkera za pokazati ono što predstavlja bolji svijet - on je metafora paranoje koja se događala u Drugom svjetskom ratu, te perioda političkog jada epohe iza nas.

Podsjetio je da Njemačka i Poljska ove godine obilježavaju 25 godina od prijateljskog ugovora, te da su sada nakon 40 godina neprijateljstva one prijateljske zemlje.

''Shvatili smo da zaboravljanje povijesti nije pravi način, već konfrontacija za uspostavljanje boljih odnosa. Vjerujemo da zemlje zapadnog Balkana trebaju ne samo socijalne i ekonomske reforme već iskreni napor da se prevaziđu međusobni konflikti'', istaknuo je.

Poljski veleposlanik u BiH Andrzej Krawczyk dodaje da ideološko objašnjenje Bijenala predstavlja uspostavljanje mostova i nastavak suradnje, naglašavajući da Konjic i Bijenale postaju dio šire kulturne europske perspektive, a opseg događaja daje mogućnost suočavanja nekadašnjeg svijeta sa svim što se događa danas.

''Imamo mir i rat te usporedbu onoga što je bilo Atomsko sklonište i ono što je danas - mjesto kulture. To se odnosi na generalno pomirenje i promjenu pristupa. Ovo je istinski sjajna prilika za kulturnu suradnju ne samo na području Balkana već i šire'', ustvrdio je.

Da je Italiji posebna čast biti počasnim partnerom Bijenala naglasio je veleposlanik te zemlje Ruggero Corrias, naglasivši da građani BiH trebaju biti ponosni na vrhunsku kulturu koja je u DNK zapisu ove zemlje. Bijenale je nazvao istinskom čarolijom.

Kustos Wojcieck Kozlowski bunker u Konjicu vidi kao izuzetno i inspirativno blago koje pruža mogućnost refleksije povijesti. Njegova je svrha bila prevesti ljude do nepoznatog svijeta, nakon potencijalne nuklearne opasnosti. To je, smatra, čista iluzija koja daje osjećaj doma dok se ne odluči izaći vani.

Atomska ratna komanda u Konjicu građena je od 1953. do 1979. godine, a izgradnja objekta s oko 6.500 kvadratnih metara koštala je 4,6 milijuna američkih dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close