Svjetska baština u Stocu

Nekropola stećaka na Udori: Novo veliko kulturno blago stolačkoga kraja

Nekropola je otkrivena i registrirana prvi put prije 60-ak godina, ali je tijekom desetljeća bila zapuštena i nije joj se pridavala nikakva povijesna pažnja.
Kultura / Flash | 28. 04. 2021. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Župa Stolac / Posjeta Nekropoli stećaka na Udori

Nova, do sada zapuštena Nekropolu stećaka na Udori, uz dosadašnje Radimlju i Boljuni, predstavlja veliko kulturno blago stolačkoga kraja.

"Nekropola je otkrivena i registrirana prvi put prije 60-ak godina, ali je tijekom desetljeća bila zapuštena i nije joj se pridavala nikakva povijesna pažnja. U posljednje vrijeme za ovu kulturnu baštinu počeo se interesirati naš stolački arheolog Ante Vujnović i u tome puno uspio", navedeno je iz Župe Stolac.

Zeleno svjetlo za ispitivanje Nekropole

U dogovoru sa sadašnjim vlasnicima zemljišta Jozom Papcem s Udore i Janjom Šutalo-Bojić s Dubrave dobio je zeleno svjetlo da može pristupiti čišćenju i ispitivanju Nekropole. Ante je sa svojim suradnicima ovaj izazov vrlo ozbiljno shvatio, radio, ispitivao i danas imamo novo kulturno blago, koje može biti na ponos ne samo Stocu nego i čitavoj svjetskoj kulturnoj baštini.

Foto: Župa Stolac / Nekropola stećaka na Udori

U subotu, 24. travnja 2021. stolački župnik don Rajko sa svojim župljanima Antom Vujnovićem, Ivanom Puljićem, Domagojem Vujnovićem i Božom Šutalom posjetio je novu Nekropolu stećaka na Udori.

Pronađena tri stećka sa znakom križa

Ante je Dumu proveo kroz čitavu Nekropolu koja ima ubilježenih 78 stećaka, a do danas očišćenih 73, na gornjem dijelu platforme 12 i ostali su na donjem dijelu, a oba djela čine jednu jedinstvenu cjelinu. Za sada su pronađena 3 stećka sa znakom križa, a na ostalim su motivi: tarče, geometrijski motivi, vegetativni motivi, torbirano uže, scene plesa i na jednom monumentalnom stećku natpis s imenom pokojnika.

Foto: Župa Stolac / Nekropola stećaka na Udori

Sve ovo govori da je ova Nekropola pripadala imućnijim ljudima zajednice koja je živjela u blizini Nekropole. Ova kulturna baština nalazi se odmah uz novu cestu Stolac-Neum pa će tako posjetiteljima biti omogućen vrlo lagan pristup. I ova Nekropola, po svemu sudeći, pripada istom vremenskom razdoblju srednjeg vijeka kao i Nekropole Radimlja i Boljuni, a to su 14. i 15. stoljeće.

"Ovo novo otkriće, kako i ona prijašnja, kojih je jako puno u stolačkom kraju, znak su, da je ovo područje bogato povijesnim i arheološkim dokazima da je ovdje čovjek živio prije 15.000 godina, a možda i prije. Bogu hvala da danas imamo mladih školovanih i sposobnih ljudi koji naše krajeve stavljaju uz bok bogate svjetske baštine, na što trebamo biti posebno ponosni", navodi Župa Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close