Stolac

Nekropola Boljuni uskoro spremna za veći broj posjetitelja

Završetkom brze ceste Stolac-Neum očekuje se dodatno povećanje broja posjetitelja, a u Boljunima će sve biti spremno za pristup i većim autobusima i kamperima.
Kultura / Flash | 31. 01. 2020. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Boljuni

Najbogatija nekropola stećaka po broju natpisa Boljuni (općina Stolac)  polako se priprema za veći broj posjetitelja.

U organizaciji članova Udruge Neveš Boljuni-Stolac posljednjih nekoliko mjeseci radi se na prilaznom putu, odnosno proširenju istog, te radovi na čišćenju i ograđivanju nekropole, kao i uređenje biciklističke staze javlja Stolački portal.

Radove su financijski pomogli Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Stolac i JU Radimlja.

Postavljen je novi sloj betona te je proširena pristupna cesta, radi se na završetku biciklističke staze, a pokraj nekropole bit će postavljena i izložbena kućica.

Ovih dana završeno je čišćenje i postavljanje zaštitne mreže i vrata.

Nekropola Boljuni je na UNESCO-voj je listi svjetske baštine već nekoliko godina što je povećalo broj posjeta i do nekoliko puta.

Završetkom brze ceste Stolac-Neum očekuje se dodatno povećanje broja posjetitelja, a u Boljunima će sve biti spremno za pristup i većim autobusima i kamperima.

Inače, ova nekropola je kao i Radimlja, muzej pod otvorenim nebom sa 269 stećaka, a klasifikacija po izgledu kaže 176 je specifičnih stećaka, 78 je ploča, 12 je sljemenjaka i tri krstače. Ukrašena su 92 stećka. Po broju natpisa 19, Boljuni su najbogatija nekropola u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close