Prosvjeta odgovara Gradu

'Neki bi prostor 'Prosvjete' dodijelili onima koji mijenjaju gruntovne knjige'

''Ako su i Šantić i Ćorović protjerani i iz naziva ulica, i iz škola i institucija, nećemo valjda dočekati da budu protjerani i sa kućnog praga i vlastitog im doma''
Kultura / Flash | 07. 02. 2019. u 09:45 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naslućujemo da bi možda neki od naših kritičara poslije 117. godina ovaj prostor velikodušno dodijelili nekim drugim i drugačijim, nekim koji su se specijalizirali da mijenjaju gruntovne knjige. No i pored svega, SPKD 'Prosvjeta' je uvijek spremna da i sa gradom, isto onako kako bi to i Šantić uradio, otvori ovaj prostor za sve umjetnike, turiste i građane, bez obzira kako se oni zvali i odakle dolazili'', navode iz Organizacijskog odbora Šantićevog festivala djece pjesnika komentirajući ranije priopćenje Službe za kulturu Grada Mostara te dodaju kako 'nisu niti ratovali, niti imali namjeru ratovati' s Gradom.

Naime, Služba za kulturu Grada Mostara reagirala je na, kako tvrde, '' neistinite informacije vezane za organizaciju 'Šantićevog festivala djece pjesnika''', navodeći kako Grad Mostar financijski pomaže festival od njegovog osnutka te su pozvali tajnika društva Gorana Kosanića da dostavi pravdanje financijskih sredstava koja su mu ranije dodijeljena.

''SPKD 'Prosvjeta' će uredno gradu dostaviti financijske pokazatelje i mnogo važnije od toga Izvještaje o radu i programske sadržaje. Vidjet će, a to bi već trebali znati, da je ova manifestacija opstala i živi zahvaljujući dobrim ljudima Mostara i kolektivima koji su prepoznali vrijednosti ove jedinstvene regionalne manifestacije'', ističu u svom priopćenju.

'Misaona imenica'

Tvrde kako ih čudi činjenica da je glavni dio priopćenja od Službe za kulturu Grada Mostara usmjeren na ''korištenje i namjenu ovog prostora koji je kako rekoše nedostupan turistima i koji bi morao biti otvoren za nove ideje i projekte, kao što je to pjesnik činio.''

''Znamo mi najbolje koliko se sve uradilo i koliko se treba uraditi u ovim prostorima. Ali priznat ćete sa 2.000 KM koliko nam je Grad Mostar dodijelio u prošloj godini ne možemo uraditi mnogo, a tek biti stalno otvoreni i sa novim sadržajima samo je misaona imenica. Ova sredstva samo su deseti dio jedne ozbiljne i velike međunarodne manifestacije, ali smo i za toliko zahvalni jer mislimo da bez grada ne možemo, a da smo i mi gradu potrebni. No, mi smo spremni i takve zamisli ostvariti ukoliko budemo imali i podršku Grada Mostara'', ističu.

Protjerani Šantić i Ćorović

Navode kako su pored svega, uvijek spremni da i sa gradom, isto onako kako bi to i Šantić uradio, otvore ovaj prostor za sve umjetnike, turiste i građane, bez obzira kako se oni zvali i odakle dolazili.

''Vrata 'Prosvjete' uvijek su otvorena za sve dobronamjerne koji žele vidjeti djelo i ostavštinu Alekse i europske projekte. Što se kulturnih djelatnika Mostara tiče odaje Ćorovića kuće uvijek su bile i bit će na IZVOLITE! I da vas podsjetimo, a trebali bi znati, postavkom u Ćorovića kući gazduje Muzej Hercegovine, sa kojim mi inače imamo odličnu suradnju. Valjda bi to sam grad trebao prepoznati, a onda i preuzeti, bar jednim djelom, i finacirati nove ideje, projekte i ostvarenja. Ako su i Šantić i Ćorović protjerani i iz naziva ulica, i iz škola i institucija, nećemo valjda dočekati da budu protjerani i sa kućnog praga i vlastitog im doma'', zaključuju u svom odgovoru iz Organizacijskog odbora Šantićevog festivala djece pjesnika.

 

Kopirati
Drag cursor here to close