Na pola

Neizvjesni rezultati rada Crkvene komisije o Stepincu

Kultura / Flash | 15. 04. 2017. u 06:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegovo visokopreosvećenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je da je rezultat rada Mješovite komisije Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Rimokatoličke crkve o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu još neizvjestan i da mnoga ključna pitanja i periodi još nisu razmatrani.

"Ni sam nisam siguran jesmo li na polovici rada. Mi ne znamo kakvu će odluku papa donijeti. Kao što patrijarh reče, kakva god da bude, katolike će obavezivati, a mi ćemo biti zadovoljni ili nezadovoljni", rekao je mitropolit Porfirije za "Politiku".

Dodao je da od dijaloga članova Komisije, ako je iskren i istinoljubiv, ne može biti štete, nego samo koristi.

"Vjerujem i da je papa prijedlogom za osnivanje mješovite komisije za dijalog o kardinalu Stepincu očekivao upravo takav dijalog. S takvih pozicija mi radimo u Komisiji", rekao je mitropolit Porfirije.

Govoreći o odnosima Srba i Hrvata, on je rekao da je "narcizam malih razlika" velika prepreka razumijevanju i suradnji ova dva naroda, te dodao da su "zanimljive, donekle i potresne reakcije na aktualnu inicijativu o zajedničkom jeziku".

"Ako u svjetskom kontekstu, u međunarodnoj komunikaciji na svim razinama, čak i na globalnoj književnoj sceni, jezici brojno velikih naroda, kao što su njemački i francuski, gube značaj, onda su naši narcizmi donekle tragikomični", rekao je mitropolit Porfirije.

On je naveo da ima dojam da Hrvatska korak po korak ulaže napore da prevaziđe karakteristike postkonfliktnih društava, što ohrabruje, ali da incidenata prema srpskom narodu, nažalost, još ima.

Navodeći da ga brine neizvjesnost oko hrvatskog "Agrokora", on je izrazio nadu da će vlade Hrvatske i Srbije, kao i međunarodni kreditori, imati dobru volju da učine da život i zaposlenje običnih ljudi ne budu dovedeni u pitanje, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close