Na lokalitetu Karaula

Nastavljena arheološka istraživanja u Tomislavgradu

Nastavljena su arheološka istraživanja na lokalitetu Karaula u Tomislavgradu.
Kultura / Flash | 09. 11. 2017. u 18:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tomislavgradski arheolog i kustos Franjevačkog muzeja „Fra Jozo Križić“ Stipan Dilber sa skupinom volontera provodi nastavak arheoloških istraživanja lokaliteta Karaula u Tomislavgradu, koji se nalazi uz samo gradsko katoličko groblje.

Po riječima Dilbera, lokalitet Karaula ima povijesni značaj, a prvi zapisi istraživanja datiraju još iz davne 1896. godine kada je taj lokalitet, na poziv župnika u Duvnu fra Anđela Nuića, istraživao austrijski arheolog Karl Patcha, inače tadašnji kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Kako kaže Dilber, na lokalitetu Karaula, gdje se provode trenutna istraživanja, otkriveno je do sada najviše kamenih spomenika  iz rimskog doba, poput rimskih ara, žrtvenika i ulomaka sarkofaga koji su posvećeni rimskim božanstvima, a na toj lokaciji nađeni su i ulomci srednjovjekovnog namještaja.

''Ovaj lokalitet ima veliku arheološku važnost, a zbog proširenje gradskog groblja odlučeno je da se prostor gdje je planirana gradnja dodatno arheološki istraži i dokumentira. Trenutno se sondira prostor sa sjeverne strane groblja i vrše se iskopavanja s nadom da će se pronaći nešto iz tog vremena što bi dalo još veći značaj ovoj lokaciji'',  kazao je Feni kustos Dilber.

Dosadašnjim istraživanjima na tim iskopinama pronađeno je dosta ulomaka keramike i stakla iz rimskog razdoblja, kao i dijelovi zidina na kojima, kako tvrdi kustos, treba još raditi kako bi se utvrdila sama konstrukcija i period gradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close