Radno i na odmoru

Narodna knjižnica HNŽ-a kao radikalni nositelj pozitivnih promjena

Kultura / Flash | 28. 07. 2017. u 11:34 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Biti knjižničar ne znači biti neutralan, ili pasivan, ili čekati na pitanje. To znači biti radikalan nositelj pozitivnih promjena u svojoj zajednici''. Upravo ovaj citat Davida Lankesa je moto knjižničara i djelatnika Narodne knjižnice Hercegovačko-neretvanske županije koja se svakodnevno bori za promjene u našoj zajednici.

Iako je petak i počelo je vrijeme godišnjih odmora, Narodna knjižnica HNŽ-a je puna radova i pozitivne energije.

Kada smo došli u posjetu zatekli smo radnike, djelatnike i volontere kako zajedničkim snagama 'Odjel periodike' pripremaju za obnovu.

Direktorica na godišnjem u radnoj akciji

''Odjel periodike bit će kompletno renoviran. Imat će novi pod, zidove, izolaciju, te nove pokretne police po standardima knjižničarstva'', rekla nam je Julijana Pavlović ravnateljica knjižnice, koja kao pravi primjer svim djelatnicima ali i drugim ravnateljima, svoj godišnji odmor koristi kako bi pomogla u obnovi odjela, te doprinijela radu Narodne knjižnice HNŽ-a.

Kako nam je objasnila ovaj odjel ima oko 20 tisuća uveza periodike, iako još nije urađena revizija odjela, Pavlović kaže kako je najstariji časopis koji posjeduju iz 1832. godine.

''Još nismo radili reviziju odjela, ali smo tražili po katološkim listićima i pronašli smo da je najstariji časopis kojeg imamo iz 1832. godine, no možda ima i starijih. Imamo brojne časopise i iz 1890. godine, 1900-te i nadalje. Periodika koju smo prikupljali zadnjih 20 godina nije uvezana, ali nadamo se da ćemo i to riješiti donacijskim sredstvima, no dok ne obnovimo ne možemo dalje ulagati'', kaže Pavlović dodajući da nakon toga planiraju obnoviti i čitaonicu napraviti multimedijski prostor, a sve što rade, rade donacijskim sredstvima.

Prije ovoga donacije su i Dječji odjel obukle u novo ruho, a planovi za daljnju obnovu i poboljšanje rada samo se nižu.

Zaslužuju više poštovanja

S obzirom na bogatstvo knjiga koje ima, te koliko doprinosi društvu Narodna knjižnica definitivno zaslužuje više poštovanja i istinske zainteresiranosti nadležnih vlasti.

''Nažalost ratna događanja 90 tih godina 20. stoljeća umnogome su unazadila njezino opće znanje; knjižnica je ostala bez velikog i vrijednog knjižničnog fonda, ali ipak se uspjelo spasiti dosta zanimljivih i rijetkih knjiga i dokumenata. Imamo originalne verzije poznate Šantićeve pjesme Ostajte ovdje, a objavljena je na naslovnici prvog broja lista Zora iz 1896. godine. Osim prvih brojeva Zore, Knjižnica čuva i prvi broj Bisera iz 1912.-1913. godine. Imamo i pretisak Biblije iz 1584. godine. Riječ je o prvoj Bibliji tiskanoj na hrvatskom jeziku, čiji se originalni primjerak čuva u Zagrebu'', rekla je za Bljesak.info Zorica Marić Voditeljica službe za rad s korisnicima.

Govoreći o radu Narodne knjižnice u protekloj godini Marić je podsjetila da knjižnica veliku pozornost posvećuje priređivanju kulturnih i drugih javnih događanja.

2200 aktivnih članova

''Knjižnicu je u 2016. godini posjetilo oko 2200 aktivnih članova. Zamjetan je porast broja novoupisanih i obnovljenih članova, što je dijelom rezultat kontinuiranog besplatnog upisa djece prvih razreda te zbog velikog broja ostvarenih aktivnosti u godini.

Da je knjižnica − središte zajednice dokazujemo organiziranjem raznih kulturnih događaja. U godišnjoj statistici događanja evidentirano je ukupno 186 svih događanja, u vlastitoj ili organizaciji suradničkih institucija. Priređeno je 138 kulturnih i obrazovnih sadržaja za djecu, te 48 istih događanja za odrasle'', govori Marić.

Godina u znaku obljetnice

Inače, Narodna knjižnica HNŽ Mostar obilježila je 22. travnja, 2016. ,svečanom akademijom 70. obljetnicu svoga osnutka u umjetničkoj galeriji kraljice Katarina Kosača pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade HNŽ Nevenka Hercega. U sklopu svečane akademije otvoren je i Dječji odjel Knjižnice, obnovljen donacijskim sredstvima.

Marinko Jovanović, autor monografije 'Kulturna riznica Hercegovine' predstavio je svoju knjigu, a tijekom svečanosti dodijeljena su priznanja za doprinos radu Knjižnice koja su dobili predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Stručno usavršavanje

Po prvi put u organizaciji matične narodne knjižnice HNŽ Mostar organiziran je i prvi Seminar knjižničara/bibliotekara HNŽ-a na temu Klasifikacije i Katalogizacije. Predavači su bili doktori bibliotekarstva: prof. dr. Senada Dizdar s Filozofskog fakulteta u Sarajevu i prof. dr. Dinka Kovačević s Filozofskog fakulteta iz Zagreba.

Narodna knjižnica u proetklom periodu organizirala je i brojne radionice za djecu, čitaonice, maštaonice, organizirani su i razni tečajevi od informatike, jezika, pa do povijesnih radionica, a svojim radom Narodna knjižnica HNŽ-a sve Mostarce i Mostarke želi vratiti u svijet knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close