HNK Mostar

''Naracije i operacije'': Nesvakidašnji multiscenski događaj u Mostaru

Kultura / Flash | 08. 04. 2017. u 13:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neprekidni desetominutni pljesak publike u prepunoj dvorani HNK Mostar najbolji je pokazatelj koliko je sinoćnji koreografski koncert „Naracije i operacije“ bio dobar. Ovaj scenski događaj je spoj pokreta, pantomime, naracije, opere, pjesme, drame i glume koje je harmonično u jednu cjelinu uvezao jedan od najistaknutijih hrvatskih redatelja Ivan Leo Lemo.

Lemo je i profesor na Studiju glazbene umjetnosti na mostarskom FPMOZ-u na predmetu „Operna gluma“ i sa svojih deset studenata počastio je publiku multiscenskim uprizorenjem u kojem je prepričano 14 najpoznatijih svjetskih opera: Sadko, Figarov pir, Faust, Don Pasquale, Rinaldo, Bastien i Bastiena, Figarov pir, Alexander Feast, Čarobna frula, Orfej i Euridika, Ernani, Tannhauser, Serse, navedeno je internet stranici Hrvatskog narodnog kazališta.

Bez obzira što je riječ o operama u različitim žanrovskim varijacijama, majstorskom rukom Lemo je uspio ostvariti izuzetnu mjeru estetske ostvarenosti i napraviti spektakl koji je cjelovit, ima i glavu i rep te uvjerljiv i poetičan u teatarskom smislu. Time je ostvario cilj koji je postavio: „Naracije i operacije“ su zaokružena priča o samom smislu čovjekove egzistencije i njegove biti, o onom mjestu u čovjeku, društvu i kulturi gdje sve prestaje biti rutina i sušta svakodnevnica te postaje opera koja život znači.

Pri svemu ovome treba imati na umu da je raspolagao s jednostavnom scenografijom: jedini dekor bilo je nekoliko stolica koje je, uz kreativni i usklađeni scenski pokret uspio iskoristiti da vizualno komuniciraju i publici pošalje poruku koju htio, a da se ne boji hoće li biti shvaćen ili ne.

Naravno da ovaj tekst ne može završiti a da se ne spomenu i studenti raskošnoga talenta bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo: Marijo Bevanda, bariton; Hrvoje Merdžo, bariton; Marin Vitas, kontratenor; Karlo Miličević, bariton; Nikolina Zovko, mezzosopran te pijanisti: Ana Marija Milićević, Brigita Šilić, Gabrijela Iličić, Mateja Milićević i Marko Palameta.

„Naracije i operacije“ izvedene su u okviru Mjeseca kulture, a organizator ove nesvakidašnje kulturne pojave u Mostaru bio je Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, uz tehničku potporu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close