Posjeta Zagrebu

Napredak se Bandiću zahvalio za korištenje dvorane

Na sastanku je bilo razgovora o radu novoizabrane Središnje uprave Društva, o položaju Hrvata u susjednoj zemlji
Kultura / Flash | 06. 09. 2019. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, sa suradnicima, primili su u petak u Gradskoj upravi izaslanstvo Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz BiH predvođeno novim predsjednikom Nikolom Čičom, dopredsjednicima Miroslavom Landekom i Draženom Vikićem Topićem te voditeljicom Stručne službe Draganom Radić Poljo.

Na sastanku je bilo razgovora o radu novoizabrane Središnje uprave Društva, o položaju Hrvata u susjednoj zemlji, kao i o važnosti Napretkovog djelovanja na korist tamošnjem hrvatskome stanovništvu, priopćeno je iz Napretka.

Zahvalivši gradonačelniku i njegovim suradnicima na prijemu, Nikola Čiča je naglasio da je, kao dugogodišnji član uprave, izabran za predsjednika u srpnju ove godine odlukom zastupnika izborne skupštine održane u Sarajevu. Na dužnosti predsjednika je naslijedio profesora Franju Topića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, koji je bio na čelu Napretka od obnove 1990. godine i koji će ubuduće, odlukom skupštine, biti počasni predsjednik Društva.

Istaknuo je da će novo vodstvo nastaviti kontinuitet rada profesora Topića i njegovih suradnika te da će i dalje njegovati svoj identitet, kulturu i tradiciju.

Gradonačelnik Bandić je čestitao novoizabranom predsjedniku i novoj Središnjoj upravi HKD Napredak te im poželio puno uspjeha u budućem radu i promoviranju hrvatskog identiteta i kulture u BiH, priopćeno je.

Foto: PR / HKD Napredak kod zagrebačkog gradonačelnika

Nadalje, na sastanku se razgovaralo i o nastavku dobre suradnje između Grada Zagreba i Društva u važnim projektima, među kojima je i kandidatura grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Dopredsjednik Miroslav Landeka iz Mostara je kazao, navode, da je ovo jedinstvena prilika za Mostar te da će HKD Napredak, kao najstarije i najveće kulturno društvo Hrvata u BiH, svakako igrati važnu ulogu u pripremama za kandidaturu.

Također, gosti su zahvalili djelatnicima Gradske uprave i Gradskom uredu za kulturu što je odobrio korištenje Male dvorane KD Vatroslava Lisinskog za održavanje programa Koncert hrvatskih skladatelja iz Bosne i Hercegovine – klavirski recital Bartolomeja Stankovića, koji je održan u svibnju.

Uz gradonačelnika i njegovu zamjenicu, ispred Grada Zagreba sastanku je prisustvovala i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, priopćeno je.

Posjetimo, HKD Napredak ima preko 20.000 članova u 65 podružnica i povjerenstva u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Društvo izdaje tri lista: Hrvatski glasnik (Tuzla), Bobovac (Vareš) i Napredak (Travnik), a unutar njega djeluju čak 11 folklornih skupina, 11 tamburaških i mandolinskih orkestara, 16 pjevačkih skupina/zborova i preko 30 različitih dramskih, likovnih, glazbenih, humanitarnih, ekoloških, studentskih i sportskih sekcija. Ukupno pri Napretku djeluju 66 različitih sastava, grupa i sekcija.

Od svoje obnove 1990. godine do danas, HKD Napredak je ukupno realizirao 9.446 različita kulturna programa. Društvo je podijelilo više od 2.890 stipendija i potpora, priopćeno je iz Napretka.

Kopirati
Drag cursor here to close