Povijest svijeta

Nakon razaranja ISIL-a: Djeva Pustinje ponovo otvara vrata!

U Palmiri se nalazi povijest svijeta koja ne pripada samo Siriji
Kultura / Flash | 10. 09. 2018. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uništavanje Palmire 2015. godine obišlo je svjetske naslovnice i portale, te je rijetko tko ostao ravnodušan na rušenje ovog antičkog čuda u ratu u Siriji. Ipak, danas se Palmira restaurira i sređuje, pa postoji velika mogućnost da dogodine ponovno otvori vrata turistima!

Palmira, jedno od najvažnijih kulturnih centara antičkog svijeta, gadno je nastradala u ratnim sukobima. ISIL ju je za vrijeme rata okupirao dvaput, uništivši mnoge hramove i ostale spomenike. Ipak, od ožujka prošle godine Palmira je ponovno pod kontrolom sirijske vlade, tako da daljnjeg uništavanja nema.

Foto: Getty Images / 

O restauraciji koja je započela između ostalog brine i UNESCO, a prema predviđanjima Palmira će ponovno zablistati u ljeto 2019. godine. „Ovdje se nalazi povijest svijeta koja ne pripada samo Siriji“ – rečenica je guvernera pokrajine Homs, koja je potpuno istinita. Dio artefakata prevezen je i u glavni grad Damask gdje se obnavljaju uz pomoć ruskih stručnjaka, prenosi Punkufer.hr.

No unatoč optimističnim najavama koje se tiču otvorenja, malo je vjerojatno kako će turisti odmah nahrupiti. Vlade diljem svijeta i dalje svojim građanima ne savjetuju putovanja u Siriju, a sigurno će tako ostati još neko vrijeme. Naime, u Siriji i dalje traju sukobi koji bi se prema optimističnim najavama uskoro trebali završiti.

Foto: Getty Images / 
Kopirati
Drag cursor here to close