Reunion

Nakon devet godina otvorena gradska knjižnica u Novom Travniku

Kultura / Flash | 14. 06. 2016. u 12:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska knjižnica u Novom Travniku danas je ponovno otvorila vrata ljubiteljima knjige, nakon što je devet godina bila zatvorena zbog financijskih razloga.

Knjižnica je obnovljena i otvorena zahvaljujući inicijativi udruge građana "Reunion", koja okuplja Novotravničane širom svijeta, a koji nisu željeli prihvatiti činjenicu da Novi Travnik u 21. stoljeću nema knjižnicu, iako je ona prije rata imala impresivan knjižni fond.

''Uložili smo ogroman trud i sretna sam što nam je ovo uspjelo. Sve je počelo javnim zagovaranjem, anketama i pritiskom na općinsku vlast koji je trajao dvije godine. Na kraju su nam iz Općine, prije godinu dana, kada su vidjeli da smo ozbiljni, uveli grijanje, okrečili biblioteku, sredili krov i kupili program za rad'', kazala je članica udruge "Reunion", nastavnica Duška Pljuco.

Ona je, međutim, upozorila da je neizvjestan nastavak financiranja rada novotravničke knjižnice, jer će do veljače sljedeće godine u njoj raditi volonteri.

''Do veljače ćemo imati dvije volonterke koje nam je dodijelila Općina, a šta ćemo nakon toga ne znam. Trudit ću se da u prosincu zatražim financiranje iz općinskog proračuna, kako bi nam omogućili da bar jednog čovjeka uposlimo'', kazala je Pljuco novinarima.

Knjižnica je otvorena u okviru obilježavanja Dana općine Novi Travnik, a predsjedatelj Općinskog vijeća Slavko Marin ocijenio je da je dobro što je konačno profunkcionirala te je rekao da će biti pronađeno rješenje za njeno financiranje.

''Funkcioniramo sa onoliko novca koliko imamo. Pronaći će se riješenje, ne znam kakvo, ali vidjet ćemo'', kazao je Marin novinarima.

Gradska biblioteka u Novom Travniku imala je 1989. godine više od 18.000 knjiga, a nakon rata je, privremeno, radila u veoma teškim uvjetima, da bi 2007. godine bila potpuno ugašena.

Knjižnica danas ima oko 10.000 knjiga, kao i čitaonicu u kojoj će biti organizirane radionice, književne večeri i rad sa najmlađima, s obzirom na to da u udruzi "Reunion" ističu da brojni osnovci i srednjoškolci iz Novog Travnika do danas nisu znali kako izgleda gradska biblioteka.

Kopirati
Drag cursor here to close