Radio

Nakon 37 godina gasi se Stojedinica

Hoće li se ikada vratiti pod tim imenom i kada ako hoće, ostaje vidjeti nakon što Agencija za elektroničke medije raspiše novi natječaj i odredi eventualno novog koncesionara za ovu povijesnu zagrebačku frekvenciju, piše Index.
Kultura / Flash | 30. 05. 2021. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sasvim sigurno nakon 31. svibnja ove godine na frekvenciji 101 megaherca više se neće moći čuti Radio 101.

Hoće li se ikada vratiti pod tim imenom i kada ako hoće, ostaje vidjeti nakon što Agencija za elektroničke medije raspiše novi natječaj i odredi eventualno novog koncesionara za ovu povijesnu zagrebačku frekvenciju, piše Index.

Bogata povijest

A povijest Stojedinice je bila bogata. Službeno je krenula 8. svibnja 1984. godine kao Omladinski radio, a u sklopu rada Saveza socijalističke omladine. Prvo emitiranje bilo je iz Studentskog doma na Savi. Šest godina kasnije, početkom 1990. godine, radio preuzima i danas prepoznatljivo ime Radio 101. Ubrzo će ovaj radio postati jedan od simbola medijske slobode i demokracije.

Naime, upravo zbog Stojedinice 20. studenog 1996. godine dogodili su se najveći prosvjedi u modernoj hrvatskoj povijesti. Riječ je o prosvjedima na središnjem zagrebačkom trgu jer je Vijeće za telekomunikacije koje je bilo pod kontrolom tadašnje HDZ-ove vlasti odlučilo oduzeti koncesiju ovom jednom od tada rijetkih nezavisnih medija.

Naprasno je odlučeno da se Radiju 101 oduzme koncesija te je ona dodijeljena tada nepostojećem radiju Globus 101 u vlasništvu Ninoslava Pavića. Razlog oduzimanja koncesije bio je kritički odnos Radija 101 prema tadašnjem autoritarnom režimu Franje Tuđmana. Radio 101 svakodnevno je kritizirao tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana i HDZ, a osim kritika mogli su se čuti duhoviti komentari i jingleovi u kojima su koristili njegove izjave. Iako je radio djelovao samo u Zagrebu, a odašiljač nije bio dovoljan da pokrije čak ni cijeli grad, HDZ-u je Stojedinica smetala te ju je oduzimanjem koncesije pokušao ušutkati.

Od najsjajnijeg trenutka krenuo je pad

Na središnjem trgu okupilo se tada stotinjak tisuća ljudi koji su tražili od tadašnje vlasti, koju je vodio Franjo Tuđman, da ukine odluku Vijeća. Štoviše, i američki State Department oštro je osudio oduzimanje koncesije, a u izjavi su napisali kako ovaj slučaj predstavlja gušenje slobode i usporavanje demokracije u Hrvatskoj.

To se nije moglo ignorirati pa je vlada na izvanrednoj sjednici zaključila kako su se Pavićevim odustajanjem od koncesije stekli uvjeti za novi natječaj te da bi se do tada trebalo omogućiti emitiranje Stojedinice. Koncesija za emitiranje vraćena je na sjednici Vijeća koja se održala početkom iduće godine.

Bio je to najsjajniji trenutak Stojedinice, ali i početak kraja. Naime, sukob struja unutar radija, loše vodstvo, nedostatak vizije i prije svega osobni interesi unutar kolektiva radija doveli su ga do bankrota. Točnije, stečaja. Iako su mnogi već tada predviđali definitivno gašenje popularne Stojedinice, dogodilo se još jedno čudo. Naime, nakon 18 mjeseci Radio 101 izašao je iz stečaja. U srpnju 2012. godine odlukom Trgovačkoga suda u Zagrebu odlučeno je da Stojedinica može nastaviti poslovanje bez stečajnoga predznaka, radio je krenuo od nule, svi dugovi su bili podmireni, a radnici su, prema najavama, trebali primiti zaostale plaće.

Nova Stojedinica: "Naš posao nije smišljati šale na račun Milanovića ili Karamarka"

Nakon četiri poziva za dokapitalizaciju ove zagrebačke radio postaje prihvaćena je ponuda njemačke tvrtke Impossibile Egressus u visini od 6.1 milijuna kuna. Impossibile Egressus je tvrtka registrirana u Zagrebu, a u vlasništvu Nijemca Thomasa Alexandera Thimmea koji i danas živi u Berlinu. Radio je pod vladavinom ovog Nijemca značajno promijenio svoju prepoznatljivu koncepciju.

"Naš posao nije govoriti ljudima što da misle niti smišljati šale na račun Milanovića ili Karamarka", objasnio je njemački vlasnik u jednom od intervjua. S druge strane javnost se "zabavljala" javnim ratovima zaposlenika, koji su odlazili s radija, s vlasnikom Thimmeom. Jedan od bivših direktora i glavnih urednika rekao je da je otišao jer je "odbio izvršavati razne vlasnikove zahtjeve kojim se evidentno krši zakon". U zaštitu zaposlenika pred Thimmeom više je puta stala cehovska udruga Hrvatsko novinarsko društvo pa i u slučaju Matka Antolovića Matana koji je javno optužio vlasnika Stojedinice za pokušaj prekidanja humanitarne akcije za područja stradala od poplava.

Thimme se na sve to ljutio te tvrdio da je suština njegova problema inzistiranje na tome da bude "neovisan medij".

Dao je ponudu koja nije bila valjana

Danas, kada je Stojedinica ponovno pred gašenjem, Alexandar Thimme ponavlja staru mantru i poziva se na slavnu prošlost radija u kojoj nije sudjelovao.

"Napadnuta je glavna nezavisna radijska postaja u Zagrebu. Radio 101 emitira program već 37 godina, a kada se dogodio posljednji ovakav napad, Radio 101 ga je preživio uz pomoć Europske komisije. Tadašnji predsjednik, gospodin Fuele, od vlade RH zatražio je da ne dozvoli monopol na radijskom tržištu. Tada je Hrvatski sabor donio novi zakon kojim je onemogućeno da Antena grupa (koja posjeduje pet radijskih postaja na hrvatskom tržištu) preuzme Radio 101", rekao je Thimme prije tri dana na posebnoj konferenciji za novinare.

Kopirati
Drag cursor here to close