Nekulturni muškarci

Najvišu crkvu na svijetu ugrožava mokraća

Kultura / Flash | 21. 04. 2016. u 08:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulmer Muenster, najviša crkva na svijetu, ima problema s korozijom, ali je ne uzrokuju kemijski elementi na vrhu njezina veličanstvena tornja nego muškarci prečestim mokrenjem po zidovima u podnožju.

"Ulažemo milijune u obnovu tornja, a istodobno su nam kameni zidovi nagriženi na dnu", kaže pastorica te impresivne luteranske crkve Tabea Frey, prenosi Hina.

"Želudac mi se grči od ljutnje što nema poštovanja prema ničemu. Pješčenjak nam otpada. Slojevi debeli nekoliko centimetara su uništeni", govori Frey za agenciju dpa.

Krivce na njemačkom nazivaju 'wildpinklerima' - onima koji uriniraju u javnosti. Obično napadaju kada padne mrak i poslije nekoliko piva. Izabiru pokrajnje, mračne dijelove crkve i nakon dugogodišnjeg "djelovanja", soli i kiseline iz njihova urina uzimaju danak na crkvenim zidovima iz 14. stoljeća.

Daleko od toga da je Ulm jedini grad koji ima taj problem. "Muškarci obilježavaju svoj teritorij", kaže Wolfgang Buehmann iz njemačkog saveza urologa. Tu naviku opisuje kao "rudimentarno ponašanje" koje ispliva pod utjecajem alkohola.

Glavni majstor obnove ulmske crkve Michael Hilbert objašnjava da povećanje razine nitrata u sedimentnom kamenu pješčenjaku izazivaju urušavanje. "Svi mogu vidjeti uglove pocrnjele od urina, a kada Sunce zagrije smrdi do nebesa", rekao je Hilbert.

Temelji crkve u Ulmu, ponosa toga grada na jugozapadu Njemačke, položeni su 1377. godine. Punih pola stoljeća poslije, 1890., dodan je posljednji detalj na vrhu tornja. Sa 161,5 metrom, Ulmer Muenster najviša je crkva u kršćanstvu.

Hilbert je na ovoj dužnosti tri godine i katkad uhvati ponekog prijestupnika na djelu. "Tvrde da su inkontinentni, ili su pijani pa postanu agresivni", kaže.

Ulmske vlasti su nedavno udvostručile kaznu za uriniranje po crkvi i ona sada iznosi 100 eura. Njihove kolege u Koelnu štetočine koje uhvate da mokre po slavnoj katedrali kažnjavaju sa 150 eura, ali za ostale crkve u gradu tarifa je niža, 120 eura.

U Manizu su imali sličan problem - tamo je 'wildpinklerima' omiljena meta bila gradska vijećnica. Zato su njezine zidove premazali posebnom bojom koja mokraću prska nazad po cipelama.

Ali to ne bi upalilo u Ulmu. "Ti industrijski premazi su ovdje beskorisni. Pješčenjak je toliko porozan da bi bilo više štete nego koristi", rekao je Hilbert.

Tabea Frey smatra da bi grad umjesto toga trebao osigurati besplatne javne zahode. "To bio odgovor za sve turističke destinacije poput Ulma".

Iako je ljutita zbog štete nanijete njezinoj voljenoj crkvi, Frey pokazuje i pomirljivu stranu. "Mi smo evangelici, mi ne prijetimo vječnim prokletstvom", rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close