Beč

Najstarija knjižnica otvara svoja vrata, korištene knjige idu u karantenu

Jedna od mnogih mjera predostrožnosti je i karantena u trajanju od 24 sata za knjige nakon korištenja.
Kultura / Flash | 02. 06. 2020. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska nacionalna knjižnica, najstarija i najznačajnija austrijska kulturna ustanova, danas nakon više od dva mjeseca stanke ponovo otvara svoja vrata.

Jedna od mnogih mjera predostrožnosti je i karantena u trajanju od 24 sata za knjige nakon korištenja. Bez obzira jesu li korištene u čitaonici ili pozajmljene, nakon vraćanja bit će u izolaciji najmanje 24 sata. Jer, kako kažu iz Austrijske nacionalne knjižnice, vrijeme je najbolje dezinfekcijsko sredstvo za papire ili uveze.

U tu se svrhu sva vraćena djela prebacuju u zasebnu, zatvorenu sobu. Tek nakon što prođu 24 sata bit će vraćena u svoje originalno skladište. A karantenska djela označena su u QuickSearch-u, online katalogu Austrijske nacionalne knjižnice, tako da svi zainteresirani korisnici knjižnice znaju kada ih ponovo mogu pronaći na policama.

Austrijska nacionalna knjižnica je najveća knjižnica u Austriji. Nalazi se u Hofburg palači u Beču, a osnovana je 1368. godine kao Imperijalna knjižnica.

Danas obuhvaća četiri muzeja kao i više specijalnih zbirki i arhiva. Smatra se središtem informacija i istraživanja, kao i jednom od najstarijih knjižnica u Europi sa preko 12 milijuna predmeta. Također važi i za jednu od najzanimljivijih i najljepših knjižnica na svijetu.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close