Neparožderi

Najgledaniji češki animirani film u povijesti nastao u hrvatskoj koprodukciji

Kultura / Flash | 19. 03. 2017. u 17:59 Z.D.
Kopirati

S prodanih više od 320 tisuća ulaznica dugometražni animirani film "Neparožderi", nastao u hrvatskoj koprodukciji, postao je najgledaniji češki animirani film u povijesti češke kinematografije.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film u režiji animatorice Galine Miklinove premijerno je prikazan u listopadu prošle godine u Češkoj, gdje je još uvijek u redovnoj kinodistribuciji, a prikazuje se i u Slovačkoj, gdje ga je do sada pogledalo oko 20 tisuća gledatelja, objavio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) na svojim internetskim stranicama.

Taj češko-slovačko-hrvatski film temelji se na istoimenoj popularnoj knjizi za djecu Pavela Šruta o suprostavljenim bandama malih, simpatičnih bića, nevidljivih običnim ljudima, koji kradu po jednu čarapu iz para, javlja Jutarnji.hr.

Knjiga je 2011. godine objavljena i u Hrvatskoj, u prijevodu Sandre i Alena Novosada, u izdanju Algoritma.

Producent filma je Total HelpArt iz Praga, koju vodi poznati češki producent i redatelj Ondrej Trojan, koproducent je Petr Horak iz Alkay Animation Prag, slovački koproducenti su Zuzana Mistrikova i Lubica Orechovska iz PubRes kompanije iz Bratislave, a hrvatski koproducent Filmosaurus Rex iz Zagreba, s koproducentom Arsenom Antonom Ostojićem i pridruženim producentom Hrvojem Vajićem.

Glazbu za film, koja je izvedena uz pomoć hrvatskih glazbenika i instrumentalista, skladao je Mate Matišić.

Uz HAVC, film su sufinancirali Češka televizija te HBO, dok svjetsku prodaju filma vodi danska sales kompanija Level K. Hrvatska distribucija filma očekuje se uskoro.

Kopirati