susreti u Bugojnu

Najbolja predstava 'Odisej - san o povratku', nagrađeni i lutkari iz Mostara

Kultura / Flash | 24. 09. 2016. u 06:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Odisej - san o povratku“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske izabrana je za najbolju predstavu u cjelini na sinoć zatvorenom 22. susretu pozorišta lutaka u Bugojnu.

Za najboljeg glumca proglašen je Duško Mazalica, koji je tumačio lik Odiseja u istoimenoj predstavi, dok je epitet nabolje glumice pripao Nermini Denjo, za ulogu Bel u predstavi „Ljepotica i zvijer“ Pozorišta lutaka Mostar.

Za najbolju režiju nagrađena je Biserka Kolevska, koja je režirala predstavu „Odisej - san o povratku“, a najbolji tekst imala je Ljubica Ostojić u predstavi „Mala sirena“ , koju su odigrali glumci SARTR-a i Studija lutkarstva Sarajevo.

Stefka Kjuvlieva je dobitnica nagrade za najbolju kreaciju lutaka u predstavi „Ljepotica i zvijer“ Pozorišta lutaka iz Mostara.

Specijalno priznanje dodijeljeno je Saši Šumanu, za svjetlosno oblikovanje predstave „Odisej - san o povratku“ Dječijeg pozorišta RS.

Predsjednik Stručnog žirija 22. susreta pozorišta lutaka bio je dekan banjalučke Akademije umjetnosti Luka Kecman, a članovi dramaturginja Nejra Babić i profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Hrvoje Seršić.

Kopirati
Drag cursor here to close