Posjet

'Najava mira' kao poveznica Grčke i Mostara

Kultura / Flash | 18. 01. 2016. u 15:55 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki veleposlanik u BiH Karolos Gadis održao je u ponedjeljak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje na temu "Grčki jezik - Više od kulture, neizostavan u znanosti i tehnologiji".

Grčki veleposlanik govorio je o analizi grčkog jezika i njegovom kontinuitetu kroz stoljeća, od Homerove epike i lirike, do današnjeg dana.

"Značaj grčkog jezika zapravo nije vezan samo za prošlost i klasično razdoblje, jer kada uzmemo u obzir izjave osnovača 'Microsofta' Billa Gatesa, možemo vidjeti da grčki jezik, zapravo, ima veliki kapacitet da proizvodi nove termine, te da se on smatra jezikom budućih generacija i novih informacijskih tehnologija", istaknuo je u izjavi za medije veleposlanik Gadis.

Na pitanje koliko je općenito zanimanje građana BiH za učenje grčkog jezika, veleposlanik Gadis kazao je kako grčko Veleposlanstvo u Sarajevu organiziralo besplatne tečajeve grčkog jezika koji su otvoreni za sve zainteresirane, te da su oni pokazali kako postoji velika zainteresiranost građana za učenje tog jezika.

Veleposlanik Gadis je istaknuo kako je 35 stoljeća pisane tradicije i najmanje 40 stoljeća kontinuirane usmene tradicije osiguralo grčkom jeziku jedinstvenu privilegiju upotrebe kroz stoljeća.

"Pored toga grčki jezik je zadržao rijetku koheziju strukture i rječnika u mjeri u kojoj ga danas koriste znanstvenici i predavači priznavajući starogrčki i novogrčki jezik kao isti", dodao je Gadis.

Veleposlanik je na kraju zahvalio dekanu Filozofskog fakulteta Zoranu Tomiću i prof. dr. Iki Skoki na pozivu da posjeti taj fakultet i održi predavanje.

Grčki veleposlanik time je završio jednodnevni posjet Mostaru, a prethodno je posjetio kuću Svetozara Čorovića, Muzej Hercegovine, te Franjevački samostan i toranj mira.

Prilikom posjeta Franjevačkom samostanu, veleposlanik Grčke je uz domaćina Iku Skoku obišao dio tornja u kojem će kroz izvjesno vrijeme biti otvoren vidikovac na 80 metara od zemlje.

Kako je kazao Skoko, postojat će lift koji će zainteresirane prevesti na pola puta, odnosno na 40 metara visine, a dalje će posjetitelji ići pješice, te će uz stalnu postavku izložbe koju će moći usput razgledati, doći na 80 metara odakle će se moći zabilježiti panoramska fotografija Mostara.

Veleposlanik je izrazio želju da se odmah popenju na vidikovac, međutim zbog izvođenja radova to nije bilo moguće. Nakon obilaska tornja, upriličen je prigodan domjenak, a Gadis i Skoko su izrazili zahvalnost magazinu 'Vedrina' na organizaciji ovakvog događaja.

Gadis je rekao kako je, čim je dobio pismo od članova 'Vedrine', isto proslijedio vladi Grčke koji su bez oklijevanja pristali na organizaciju događaja, te su izrazili spremnost oko pomoći oko radova na budućem vidikovcu.

Osim toga, ovom prilikom predstavljen je i rad grčkog skulptora Antonisa Myrodiasa koji je svoj rad pod nazivom 'Najava mira' posredstvom grčke vlade poklonio Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close