Građani odabrali

Nagrade ''Nijaz Slipičević'' za Kapetanović, Džiho i Mostarske kiše

Glasalo se preko Facebook stranice Fondacije Slipičević u dvije runde.
Kultura / Flash | 15. 09. 2020. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine su građani Mostara, putem glasanja na društvenim mrežama birali kome će pripasti prestižna nagrada Nijaz Slipičević, koja se tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.

Zabilježen je veliki interes građana Mostara koji su odabrali između sedam nominiranih. Glasalo se preko Facebook stranice Fondacije Slipičević u dvije runde.

Košarkaški klub Velež, Škola skakanja kluba skakača Mostari i Karmen Obrdalj nisu prošli u finalnu rundu u kojoj su se našli Emina Kapetanović, Rijalda Džiho, Mostarske kiše i Mostarski teatar mladih.

Nagrade „Nijaz Slipičević“ osvojili Kapetanović, Džiho i Mostarske kiše.

Prvu nagradu i najveći broj glasova osvojila je mlada studentica FIT-a, Emina Kapetanović za izvrsne rezultate u polju informatičkih znanosti, pobjedu na FIT Coding Challengeu i osmišljanje aplikacije koja pomaže osobama koje su doživjele moždani udar.

Drugu nagradu „Nijaz Slipičević“ osvojila je mostarska karatašica Rijalda Džiho za svjetsku broncu i europsko srebro, istaknute rezultate u borilačkim sportovima i prenošenje sportske slave Mostara u svijetu.

Treću nagradu „Nijaz Slipičević“ osvojio je čuveni glazbeni kolektiv Mostarske kiše za kontinuiran rad s mladima, odgajanje generacija glazbenih talenata i promociju glazbene kulture u Mostaru.

Fondacija Slipičević će i ove godine, po drugi put, dodijeliti plaketu Nijaz Slipičević kao posebnu počast onima koji su zadužili Mostar svojim ostvarenim rezultatima. Dobitnik plakete Nijaz Slipičević za 2020. bit će legenda skokova sa Starog Mosta Lorens Listo, za popularizaciju tradicije skokova sa Starog Mosta među mladima i očuvanje mostarske „laste“ kao brenda i stila koji simbolizira grad.

Svečanost dodjele nagrada bit će upriličena u nedjelju, na dan kada je rođen Nijaz Slipičević, 20.09.2019. godine, s početkom u 19 sati u Centru za kulturu.

Zbog situacije s pandemijom, ove godine će dodjela nagrada biti održana bez publike. Ipak, građani će moći pratiti dodjelu preko live streama na Facebook stranici Fondacije Slipičević.

Nagrada ''Nijaz Slipičević'' je oformljena kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za naš grad, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.

Do sada su nagrađeni plivačica Amina Kajtaz za povratak Mostara na Olimpijske igre, Rock Škola Mostar za povezivanje mladih ljudi i rušenje barijera, reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ivan Klepić, seniorski prvak Europe u karateu, Goran Popović, Mostarac koji je primljen na prestižnu akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, književnici Almin Kaplan i Anita Pajević, akademski slikar Boris Orenćuk, plivačica Lana Pudar, Street Arts Festival koji je ponio priznanje za oživljavanje mostarskih fasada, Iva Martina Kraljević za rezultate u mentalnoj aritmetici, Mostarska asocijacija sporta, te Plesni studio Mo Stars.

Plaketa „Nijaz Slipičević“, kao posebno priznanje, prošle godine je po prvi put dodijeljena Ženskom nogometnom klubu Emina.

Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata je obavljao dužnost direktora Đačkog doma „Dule Mučibabić“. Nakon rata, bio je načelnik općine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća. Nijaz Slipičević je bio humanista i patriot. Dijete mostarske mmahale Carina.

Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević - humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i pravdom stvarati bolje uvjete za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close