Sprječavanje daljnjeg oštećenja

Nacionalni park ''Sutjeska'': Potrebno odmah sanirati klizište

Vlada RS-a o aktivnostima za sanaciju klizišta u Dolini heroja na Sutjesci
Kultura / Flash | 08. 02. 2018. u 18:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) zadužila je danas javnu ustanovu Nacionalni park ''Sutjeska'' da poduzmu aktivnosti na sprečavanju daljnjih oštećenja objekata, nakon aktiviranja klizištu na lokalitetu spomenika ''Bitka na Sutjesci-Dolina heroja''.

Od Direkcije za obnovu i izgradnju i Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju u RS-u se očekuje da u suradnji sa Nacionalnim parkom ''Sutjeska'' i nadležnim organima Općine Foča odmah pristupe izradi projekta sanacije klizišta i druge potrebne tehničke dokumentacije.

Zaduženo je entitetsko Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da nakon izrade projekta i tehničke dokumentacije predloži Vladi RS-a način sanacije, dinamiku i način financiranja sanacije ovog kompleksa, priopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Klizište, koje se aktiviralo u Dolini heroja na Tjentištu 3. veljače, udaljeno je svega 15-ak metara od spomen-kosturnice, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca Bitke na Sutjesci.

 Vlada RS-a je na današnjoj sjednici u Banja Luci usvojila i Informaciju o provođenju mjera i aktivnosti iz Akcijskog plana RS-a za realizaciju preporuka iz Izvještaja misije stručne procjene Europske unije u BiH po pitanju slobode izražavanja, iz travnja 2016. godine.

Akcijskim planom su definirane 43 mjere i aktivnosti za realizaciju 32 preporuke misije Europske unije. Republičke institucije su, u periodu od svibnja do proinca 2017. godine, od ukupno 43 mjere/aktivnosti, realizirale 38, od čega je za 28 mjera/aktivnosti (70 posto) realizacija kontinuirana.

Za tri mjere/aktivnosti je realizacija u toku, dok će se dvije mjere realizirati u 2018. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close