znanstveno istraživanje

Nacionalni park Sutjeska - mrtvi kapital ili laboratorija u prirodi?

Kultura / Flash | 28. 12. 2015. u 17:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za životnu sredinu predstavio je publikaciju, kratki film i fotografije pod nazivom ''Nacionalni park Sutjeska - mrtvi kapital ili laboratorij u prirodi'', koji predstavljaju rezultate znanstvenog istraživanja kanjona rijeka Sutjeska i Hrčavka, realiziranog ovog ljeta.

''Glavni cilj istraživanja je bio osigurati jaču argumentaciju koja bi potvrdila naše tvrdnje o važnosti očuvanja najstarijeg nacionalnog parka u BiH i potencijalnom utjecaju izgradnje i rada ovih hidroelektrana na živi svijet'', kazala je u ime Centra za životnu sredinu Iva Miljević.

Iz tog centra naglašavaju da neće dozvoliti izgradnju hidroelektrana, ni pod kakvim uvjetima.

Biljne i životinjske vrste tih rijeka, kažu, moraju ostati sačuvane, a ljudima koji žive na tom području treba omogućiti takvo razvijanje lokalne zajednice koje neće ugroziti jedinstvenu prirodu Parka.

U sklopu kampanje ''Bitka za Sutjesku'' Centar za životnu sredinu se četvrtu godinu bori protiv planirane izgradnje pet hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka koje bi imale znatan negativan utjecaj na živi svijet, što je ovim istraživanjem i potvrđeno, istaknuli su u priopćenju.

Istraživanje su financijski podržali švicarska organizacija Pro Natura/ Friends of the Earth Switzerland i ETNAR projekt financiran od Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close