UHAKUD

Mostar: Na seminaru folklora izučavat će se pjesme, plesovi i običaji Hrvata

Seminar se održava u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini (UHAKUD u BIH).
Kultura / Flash | 23. 07. 2019. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osmi seminar folklora Hrvata u BiH održavat će se od 25. do 28. srpnja u Emaus centru, u Potocima kod Mostara, a podučavat će se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa, kao i tradicijska glazbala Hrvata. 

Kako se navodi u najavi, seminar se održava u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini (UHAKUD u BIH). 

Područje Konjica, Rame, Kupresa i Završja, specifično je po tome što se ispreplitala kultura sjevera i juga, ali i zapada i istoka Bosne i Hercegovine. Upravo zbog svoje prirodne granice koja dijeli Bosnu od Hercegovine, etnografska je odlika kako bosanskog tako i hercegovačkog folklora. Na tom se području izgradio zaseban kulturološki sustav koji je kao takav poseban te se izdvaja i od jednog i od drugog kraja države BiH, što ga čini uistinu izvorno sačuvanim od utjecaja pomodarstva koje je u mnogim područjima otklonilo izvornost, priopćili su organizatori. 

Polaznici seminara moći će odabrati jednu od tri ponuđene grupe: ples, glazbala (tradicijska ili tambure) i ganga. 

Paralelno sa seminarom folklora održava se i seminar za zborovođe pod vodstvom Bojana Pogrmilovića, glazbenog voditelja  Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. 

Uoči samog službenog početka seminara, u četvrtak, 25. srpnja, u 8.40 sati bit će organizirana i konferencija za medije na kojoj će se obratiti Vedran Vidović, predsjednik Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH, Bojan Pogrmilović, glazbeni voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, te Miroslav Šilić, stručni voditelj seminara.

Kopirati
Drag cursor here to close