Provokativni grafit

Na katoličkoj kapelici osvanuo grafit ''Alah je velik''

Kultura / Flash | 03. 01. 2017. u 15:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska biskupska konferencija i Islamska zajednica Slovenije osudili su u utorak kao provokaciju i vandalizam grafit osvanuo na zidu kapelice Svete Sobote na Šmarnoj Gori blizu Ljubljane, popularnome izletištu, što su snimili izletnici i upozorili policiju.

Na jednom od vanjskih zidova kapelice izletnici su u ponedjeljak pronašli poruku ispisanu velikim latiničnim slovima "Allahu akhbar", a na drugome "Sharia", što su neki protumačili kao islamističku poruku i prijetnju slovenskim kršćanima.

Moguće je, međutim, da je riječ o vandalizmu koji na vjerskim objektima u Sloveniji i nije tako rijetka pojava, navode mediji.

Policija je priopćila da prikuplja informacije o događaju koji je javnost osudila. Prva je reagirala Islamska zajednica Slovenije koja je u kratkom priopćenju oštro osudila navedeni vandalizam kao neprihvatljiv i dodala da od policije očekuje otkrivanje počinitelja.

Slovenska biskupska konferencija priopćila je da se radi o činu usmjerenom protiv vjerske tolerancije i postupku koji državni organi trebaju istražiti i sankcionirati.

Neki desni portali i udruge u činu na Šmarnoj Gori vide dokaze o navodnom rastu radikalizacije slovenskih muslimana, uglavnom doseljenika iz Bosne i Hercegovine.

Aleš Hojs, koji je bio ministar obrane u vladi bivšeg premijera Janeza Janše, naveo je u svome profilu Twitter da je kapelica na ljubljanskom izletištu "oskvrnuta muslimanskim parolama" i zapitao se zašto policija ne reagira energičnije.

Provokativni grafiti nisu rijetkost na crkvama u Sloveniji, ali do sada nisu sadržali "islamističke" poruke nego su obično kao svojevrsne političke poruke bili upućivani "kleru" ili "klerofašistima".

Prošle je godine u zemlji zabilježeno i nekoliko težih protuvjerskih ispada i provokacija. Tako su na gradilištu džamije u Ljubljani u dva navrata nađene bačene svinjske glave, a navodno neuravnotežena osoba u crkvi u Kopru uništila je čekićem barokni drveni kip majke Božje s malim Isusom.

Kopirati
Drag cursor here to close