Ljubuški

Na Humcu otvorena izložba skulptura Stjepana Skoke

U sklopu tradicionalne kulturne manifestacije “Dani grada Ljubuškog” u lapidariju samostana na Humcu upriličeno je otvaranje izložbe skulptura akademskog slikara Stjepana Skoke.
Kultura / Flash | 14. 02. 2020. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu tradicionalne kulturne manifestacije “Dani grada Ljubuškog” u lapidariju samostana na Humcu upriličeno je otvaranje izložbe skulptura akademskog slikara Stjepana Skoke.

Foto: Ljubuški portal / Na Humcu otvorena izložba skulptura Stjepana Skoke

„Pred nama se nalazi nesvakidašnja izložba; sačinjavaju je skulpture i modeli za spomenike koje je Stjepan Skoko realizirao u protekla dva i pol desetljeća. Ne samo da ova Izložba predstavlja prvi pokušaj dokumentiranja i sabiranja skulpturalnih ostvarenja Stjepana Skoke za otvorene – javne I privatne – prostore, nego pred nas stavlja opus kipara koji je i brojnošću i raznovrsnošću pristupa pomaknuo granice likovne misli na prostoru svoga neposrednog djelovanja. Razasute po hercegovačkom prostoru i na nekoliko mjesta u Hrvatskoj, te skulpture karakterizira veliki stupanj autorske Invencije“, kazao je u katalogu o izložbi skulptura Marin Ivanković.

Zatim se okupljenima obratio autor Stjepan Skoko za kojeg je to bio posebno emotivan trenutak jer se nalazi među svojima te im uputio zahvalu na dolasku i zahvalio svima koji su pridonijeli da se izložba održi. Čast da izložbu akademskog kipara Stjepana Skoke proglasi otvorenom pripala je prof. Šimunu Musi, a program je vodila Bjanka Medić, piše Ljubuški portal.

Pokretač inicijative da se održi izložba bio je njegov prijatelj i rođak fra Iko Skoko s kojim je odrastao. „Drago mi je da je došao u Ljubuški s jednom ovakvom izložbom i da se predstavio u som kraju. Emocije su u Ljubuškom, emocije su nam ovdje. Najteže se prezentirati u svom kraju,a li kada se prezentiraš ovako dobrim djelima i ovako lijepom izložbom onda mislim da je nekako položio završni ispit i zato mu čestitam“, kazao je fra Iko Skoko nakon otvaranja izložbe koja obuhvaća četrdesetak radova.

Posjetitelji su imali priliku pogledati i kratki film “Znatiželja” redatelja Stjepana Skoke se prikazuje u sklopu projekcije Sarajevo film festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close