Zanimljiva predstava

Na Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađivana "Soba za poglede" prema Virginiji Woolf

Predstava je nastala prema tekstu "Nova haljina" Virginije Woolf iz zbirke priča "Kuća duhova" (1944.), u kojima perpetuira ključne teme života, ljepote, burnoga i raznolikog trajanja, prolaznosti i smrti.
Kultura / Flash | 17. 08. 2019. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Dubrovačke ljetne igre

Program 70. Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI) ugostit će u subotu 17. kolovoza na tvrđavi Bokar monodramu "Soba za poglede", autorski projekt dramske umjetnice Ivane Buljan Legati i redateljice Marine Petković Liker prema motivima Virginije Woolf.

Predstava je nastala prema tekstu "Nova haljina" Virginije Woolf iz zbirke priča "Kuća duhova" (1944.), u kojima perpetuira ključne teme života, ljepote, burnoga i raznolikog trajanja, prolaznosti i smrti.

Komad je najavljen kao drama koja hrabro otvara teme unutarnje nesigurnosti, a na dirljiv način probija u unutarnji, nestabilan i gotovo nikome znan život krhke, društveno (ne)angažirane, plašljive i u osamu povučene jedinke, stanovite Mabel Waring. Ona, naoko nevažnim događajem odlaska na zabavu u društvo kojemu zapravo ne pripada, pokušava razbiti ciklus nesigurnosti, nemira koje osjeća pred drugim ljudima i poraditi na svojoj nedruštvenosti.

Polazište cjelokupne građe meandrično je iskustvo anksioznosti koje u većoj ili manjoj mjeri očajanja osjećamo nakon nerijetko ispraznih i besciljnih razgovora na raznoraznim društvenim događanjima ili ga, pak, susprežemo boraveći u vlastitome tijelu u suvremenoj maniri života i njegovim posljedicama.

Predstava, nastala u koprodukciji Studija Chekhov i Ivane Buljan Legati, premijerno je prikazana u travnju 2017. godine u prostorijama platforme StudioChekhov u Zagrebu, a osvojila je Nagradu žirija na na 6. Bečejskom festivalu monodrame Be: femon.

Osim što je protagonistica i producentica, Ivana Buljan Legati potpisuje i dramatizaciju predstave, a autorski tim uz nju i redateljicu Petković Liker, čine i Zdravka Ivandija Kirigin zadužena za kostimografiju i scenografiju, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle koji potpisuju glazbu u predstavi, te Darije Petković čiji potpis nose fotografije, dizajn i video materijali.

Kopirati
Drag cursor here to close