Jačanje kulturnog identiteta dviju država

'Muzejske priče' umrežavaju muzeje iz BiH i Srbije

''Očekivanja su da se stvori održiva platforma kroz neformalnu mrežu muzeja, da se muzeji povežu, zajedno rade, sarađuju'', ustvrdila je Džamalija Duran.
Kultura / Flash | 21. 03. 2019. u 13:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt "Muzejske priče" financiran iz IPA II programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina-Srbija 2014-2020., čiji je cilj jačanje kulturnog identiteta dviju država, predstavljen je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Projekt realiziraju Grad Sarajevo u partnerstvu s Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u razdoblju od 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 eura, od čega Europska unija sufinancira 390.110,08 eura (84,81 posto), a preostalih 69.871,18 eura (15,19 posto) osigurava partneri na projektu.

Jačanje kulturnog identiteta BiH i Srbije bit će realizirano kroz podršku rada muzeja prekograničnog područja kao čuvara povjesnog i kulturnog naslijeđa i tradicije u smislu povećanja njihove vidljivosti, unapređenja kapaciteta, poboljšanja međusobne suradnje i jačanja pozicije na tržištu kulturnog turizma.

Članica projektnog tima "Muzejske priče" iz Gradske uprave Sarajeva Aida Džamalija Duran ističe da će se, između ostalog, u okviru projekta raditi zajednički promovideo kako bi se pojačala atraktivnost muzeja uključenih u projekt. Zamišljeno je i da se realiziraju tri zajedničke gostujuće izložbe u BiH i Srbiji. Za muzeje koji sudjeluju u projektu, kaže Duran, osigurano je po deset tisuća eura za nabavku potrebne opreme.

''Očekivanja su da se stvori održiva platforma kroz neformalnu mrežu muzeja, da se muzeji povežu, zajedno rade, sarađuju'', ustvrdila je Džamalija Duran.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović navodi da je u ovom projektu Historijski muzej bio aplikant, sudjelovao je u kreiranju i također je partner u projektu kao jedan od izvršitelja u idućih 18 mjeseci.

''Važan je projekt jer Historijski muzej već godinama ulaže don kihotovske napore da podigne svijest o važnosti muzeja. Da podigne vidljivost muzeja. Ovaj projekt omogućava da sistematski, kontinuirano radimo na promociji muzeja'', podvukla je Hašimbegović.

Direktorica Centra za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica Snežana Nešković Simić ističe da je projekt "Muzejske priče" jako značajan za sve koji sudjeluju u njemu. Ona se zahvalila gradu Sarajevo na pokretanju projekta, kao i svim kolegama koji u njemu sudjeluju.

''Prekogranična suradnja je jako bitna nama koji se bavimo kulturnom baštinom, a koju trebamo ostaviti i za mlađe naraštaje. Na ovaj način postajemo umreženi i vidljivi, a to nam je i neka osnovna misija i cilj, da prezentiramo kulturnu baštinu '', rekla je Nešković Simić.

Aktivnosti projekta će doprinijeti jačanju kapaciteta 11 muzeja prekograničnog područja: šest u BiH (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica, Muzej Sarajeva) i pet muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

 Grad Sarajevo je 31. prosinca 2018. potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta sredstvima Europske unije s nadležnim tijelom za ugovaranje – Sektor za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u okviru Ministarstva financija Republike Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close