Za obostrano zadovoljstvo

Muzeja Louvre i Zemaljski muzej BiH započinju suradnju

Kultura / Flash | 30. 06. 2017. u 11:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemaljski muzej BiH i Muzej Louvre službeno su danas Sarajevu dogovorili suradnju u okviru koje će Louvre pružiti ekspertizu u oblasti upravljanja inventarom, očuvanja i zaštite depoa te razvoja vlastitih resursa.

Članica Vijeća u muzeju Louvre Sophie Kammerer kazala je na press-konferenciji u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH da će se prvenstveno raditi na utvrđivanju metodologije, a iskoristit će iskustvo što su ga stekli radeći na dvije tisuće muzeja u Francuskoj.

Precizira da će se njihova suradnja realizirati u objedinjavanju restauracije i konzervacije koja se već radi u Zemaljskom muzeju BiH, ali zasebno po sektorima, kao i u formiranju jedinstvene baze podataka na čemu Zemaljski muzej BiH također već radi. Iskustva iz Louvra vjeruje da će im pomoći u tome.

''Kad sve te podatke objedinimo, bolje ćemo moći promisliti o daljnoj viziji tog muzeja'', kazala je.

Naglasila je da će utiske i planove prenijeti menadžmentu Louvra, a suradnja bi mogla početi narednih mjeseci ili najkasnije početkom naredne godine.

Kammerer i njene kolege koji, uz podršku francuskog veleposlanstva UNESCO-a borave u Sarajevu, zadivljeni su rezultatima što ih Zemaljski muzej BiH postiže s malo novca, a istaknula je energiju, entuzijazam i predanost radu menadžmenta i osoblja da bi tu instituciju kulture doveli na razinu međunarodnih standarda.

Veleposlanik Francuske u BiH Guillaume Rousson istaknuo je potencijale oba muzeja, kao i veličanstvene arhitektonske okvire u kojima se nalaze i u kojima čuvaju (i publici nude) bogate zbirke istinskog kulturnog naslijeđa. Zadovoljan je zbog suradnje Louvra i Zemaljskom muzeja BiH i naglašava da će ih francusko veleposlanstvo u tome i dalje podržavati.

I direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić zadovoljan je zbog suradnje, a susret sa članovima izaslanstva Louvra okarakterizirao je i kao priliku da potvrde mišljenja i drugih stručnjaka da je, usprkos okolnostima u kojima rade, stanje zbirki u Zemaljskom muzeja BiH u dobrom stanju. Nastoje ga, kaže, dodatno poboljšati zbog čega je suradnja sa stručnjacima iz Louvra posebno važna.

Francusko veleposlanstvo je, osim ove značajne suradnje, angažirano i na projektu podrške Zemaljskom muzeju BiH - "Hagada, bliža vama". Taj projekt podrazumijeva obnovu sobe u kojoj se čuva Sarajevska hagada, obnovu sigurnosnih sustava kao i novi način prezentacije koji će posjetiteljima omogućiti bliži i intimniji pristup tom vrijednom rukopisu.

Muzej Louvre lociran u Parizu jedan je od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu, a ima raznovrsnu suradnju s više od 70 država. Godišnji proračun im je 280 milijuna eura, od čega pedeset posto osigurava država.

Kopirati
Drag cursor here to close