Noć muzeja

Muzej Hercegovine: Svaki dan i noć su dan i noć muzeja

Kultura / Flash | 21. 05. 2016. u 10:52 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna manifestacija Noć muzeja obilježava se 21. svibnja, a Muzej Hercegovine je i ove godine otvorio svoja vrata za sve posjetitelje.

''Nikada nismo izdvajali dan i noć muzeja od drugih dana i noći u godini, smatramo da je muzej edukativna institucija, a naša vrata su svaki dan otvorena građanima. Naravno da uvažavamo dan i noć muzeja koji su proglašeni od svjetskih organizacija, pa tako i današnji dan'', rekao je u kratkom razgovoru za Bljesak.info Zlatko Zvonić viši kustos muzeja.

Muzej je edukativna institucija kaže Zvonić, pa su posjete većinom besplatne ili su simboličnih cijena, od kojih se održava muzej.

''Mi tako radimo svim danima, naravno da za đake imamo simbolične cijene, a dolaze nam i mostarske škole te škole iz cijele BiH i s Balkana'', kaže Zvonić, pojašnjavajući kako je predavanje u muzeju prilagođeno skupini koja je u posjetu. Statistike posjeta ne zna, ali kaže da tko god dođe u muzej je tretiran jednako.

''Mi smo javna institucija, svima trebamo dati neki oblik usluge, da se fino osjeća i da mu je ugodno te da se produhovi i napreduje. Ipak muzeji nas uče da budemo bolji ljudi i korisni društvu'', kaže Zvonić.

Osvrćući se na današnje vrijeme u kojem muzeji teže opstaju, Zvonić kaže kako su nove tehnologije donijele i površne informacije, pa je tako i s muzejima.

''Informacije su danas površnije, u skladu s tim više se razvijaju informativni muzeji s manje priče i više estradnog. U Mostaru je prisutna ta talijanska muzeologija, koja je dala utjecaj na dva objekta'', kaže Zvonić.

Inače, Međunarodni dan muzeja u Mostaru službeno se obilježava izložbom fotografija pod nazivom 'Iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar' u prostoru Galerije Ćorović, koja je već otvorena u petak 20. svibnja u 14 i 30 sati.

''Povodom Europske noći muzeja, Muzej Hercegovine otvara vrata za posjete zainteresiranih 'Interpretacijskom centru MuM' 21. svibnja od 10 sati do ponoći. Ovo je simboličan način da obilježimo ovaj dan, jer je naš muzej ove godine i sudjelovao u izboru za najbolji Europski muzej godine, te smo htjeli staviti naglasak na naš muzej'', rekao je ranije za Bljesak.info Anel Duraković ispred Muzeja Hercegovine i naglasio kako je ulaz besplatan.

Što Hercegovina donosi za noć muzeja pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close