KOLO 2017

Muzej Hercegovine okupio umjetnike iz šest zemalja

Kultura / Flash | 13. 06. 2017. u 06:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Muzeju Hercegovine Trebinje svečano je otvorena Druga međunarodna likovna kolonija "KOLO 2017" na kojoj sudjeluje 25 likovnih umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Bugarske.

Istaknuti likovni stvaratelji će do 18. lipnja raditi u inspirativnom prostoru Muzeja Hercegovine i okolini, a tijekom kolonije bit će organiziran i niz pratećih programa - izložbe, likovna radionica, modna revija, koncert, a naglasak je na humanitarnoj izložbi za djecu s posebnim potrebama koja će biti održana u četvrtak, 15. lipnja.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak je, otvarajući koloniju, istaknuo da je ova manifestacija, iako tek na putu stvaranja vlastite tradicije, već afirmirana u Trebinju i šire zahvaljujući sudjelovanju poznatih i priznatih umjetnika, te bogatom i raznovrsnom programu.

"Osim općeg kulturnog značaja, posebna kvaliteta likovne kolonije jeste organizacija radionice za djecu s posebnim potrebama radi njihovog uključivanja u proces stvaranja i izražavanja, pružanja mogućnosti i izbora, davanja podrške i ostvarivanja vlastitih potencijala", naveo je Banjak.

Selektor i jedan od organizatora kolonije likovni umjetnik Dražen Milić podsjetio je da je ova manifestacija utemeljena na veliki jubilej, 60 godina Gradskog KUD-a "Alat", te da će zahvaljujući podršci Gradske uprave i Muzeja Hercegovine njeno drugo izdanje po broju i umjetničkom renomeu sudionika, te brojnim pratećim sadržajima, biti na znatno većoj razini.

Milić je istakao da je posebno važno da se građani odazovu humanitarnoj izložbi za djecu s posebnim potrebama.

"Svaki umjetnik će jedan rad posvetiti jednom djetetu. A uvečer će biti prodajna izložba, pri čemu će sav prihod ići djeci s posebnim potrebama", naveo je Milić.

Direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić zahvalila je Gradskoj upravi što je prepoznala značaj ove manifestacije, prihvatila pokroviteljstvo i uvrstila je u službeni program Trebinjskog kulturnog ljeta.

Dodala je kako Muzej Hercegovine, upravo zahvaljujući koloniji, u ovim danima neće biti samo institucija koja čuva, predstavlja i bavi se proučavanjem kulturno-povijesnog nasljeđa", već postaje i mjesto stvaranja umjetničkih djela, koja će ostati u ovoj ustanovi, kao poklon umjetnika Trebinju.

"Sva umjetnička djela nastala na koloniji ostaju u Fundusu Muzeja Hercegovine. Za neka buduća pokoljenja skupljamo novu zbirku suvremenog likovnog stvaralaštva", istaknula je Grujić.

Početak kolonije je ozvaničen otvaranjem izložbe slika dva istaknuta umjetnika Hadži Branka Nikitovića iz BiH i Vasileva Ničea iz Makedonije.

Nikitović se predstavio s 54 akvarela mosta "Na Drini ćuprija", a Niče slikama figure žena i pejzaža, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close