Predstava

Muškarčine prvi put u Mostaru!

Kultura / Flash | 29. 03. 2017. u 07:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najizvođenija predstava Reflektor teatra 30. ožujka od 20 sati prvi put će se izvesti u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, u Mostaru.

Stanovnici Mostara će imati priliku pogledati dokumentarnu predstavu o muškosti ovdje i danas. Predstava Muškarčine je u režiji Milene Bogavac i Vojislava Arsića i odgovara na pitanja što znači biti pravi muškarac u Srbiji danas i što uopće predstavlja muškost.

Ko-autori i izvođači su: Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Rastko Vujisić i Uroš Novović.

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju. Odgojeni u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja. Ova predstava ima za cilj da ukaže na taj problem, ali i da dokumentira priču generacije rođene u toku ratova na Balkanu, generacije čiji je sistem vrijednosti formiran u tranziciji te je, shodno tome, konfuzan i nedovoljno čvrst.

Osnovna tema ove predstave je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se nadziđu kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu.

“Fantastična predstava i u kazališnom smislu i u smislu toga što može da znači ljudski i edukativno, kao podrška ovim dječacima koji su bili djeca kad je u našoj zemlji bilo najteže, ali i novim generacijama dječaka koje dolaze. Vrhunski duhovito i emotivno, predstava odličnog ritma s veoma dobro izabranim kazališnim sredstvima i sa šarmantnim izvođačima“, istaknuli su organizatori.

Ulaz je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close