Književnik

Multimedijalni događaj u čast Admirala Mahića održan u Počitelju

U noći ispunjenoj glazbom i poezijom, okupljeni su se prisjetili i Dževada Ibrulja, prvog predsjednika Društva MLAZ-Počitelj, koji je preminuo u svibnju ove godine
Kultura / Flash | 27. 08. 2018. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ - Počitelj organiziralo je u subotu multimedijalni događaj "Noć Admirala Mahića".

U ovogodišnjoj počiteljskoj noći, posvećenoj pjesniku i književniku Admiralu Mahiću, publika je imala priliku vidjeti izložbu ''Besmrtna serija tjelesne materije i nepredvidivih moždanih kretanja prouzrokovanih internet voajerizmom'' mlade umjetnice Maje Skenderović, priopćeno je iz Društva.

Osim izložbe Skenderovićke, postavljena je i izložba dokumentarnih fotografija Erola Čolakovića Šehića, dokumentarni portretni film o Admiralu Mahiću "Posljednji boem" čiju režiju potpisuje mladi slovenački pjesnik, scenarist i redatelj, Tomo Novosel.

Kroz poetski i glazbeni performansu prijatelja i pjesnika (Šefika Daupovića, Dine Porovića, Tamare Čapelj, Rasima Zlatana Pršte, Marije Šuković, Anesa Oručevića,...) prisjetili su se brojnih Admiralovih pjesama.

Kako navode u priopćenju, u noći ispunjenoj glazbom i poezijom, okupljeni su se prisjetili i Dževada Ibrulja, prvog predsjednika Društva MLAZ-Počitelj, koji je preminuo u svibnju ove godine.

Inače, Admiral Mahić rođen je 1948. godine u Banjoj Luci. Završio je tehničku školu, a potom bio izvanredno upisan na Filozofski fakultet u Sarajevu, ali je pred rat napustio studij. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radiospiker, novinar. Objavio je zbirke poezije Ljubavna inspiracija, Epilepsija cvjetova, Atlasna imperija, Glasno zrim, Kameni stol, Zvono, Sahara, Vijavica iz pisaćeg stroja, Džajina loza, Treba biti priseban, Majčine ruže, Planinski vodoskok, Ljubavni red vožnje, Bacač pjesama.

Njegova poezija prevođena je na francuski, slovenački, njemački i engleski jezik. Pored poezije, objavljivao je i prozu, zabilješke s putovanja, drame, te niz dramskih tekstova za djecu emitiranih na Radio Sarajevu. Bio je jedan od osnivača PEN Centra BiH. Admiral Mahić je bio poznat u književnim i kulturnim krugovima kao vrsni interpretator svoje poezije i živio je životom istinskog boema.

Živio je kao slobodni umjetnik u Sarajevu, gdje je i preminuo u rujnu 2015. Godine, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close