Otvoreni Dani matice

Mostarsko proljeće - Kulturno svjetlo u Gradu mostova

Kultura / Flash | 21. 03. 2017. u 17:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetnaesto izdanje Mostarskog proljeća - Dana Matice hrvatske otvoreno je večeras u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

''Kameni luk koji spaja dvije obale Neretve simbol je grada Mostara, a Matica hrvatska je sinonim kulturnog svjetla u našem gradu. Matica je postigla iznimne standarde i uspjela je u Mostar dovesti vrhunske umjetnike, i na taj način pomoći Mostaru da ostane sjecište kultura koje su prolazile ovim prostorima u prošlosti i koje će prolaziti u budućnosti'',  tim riječima je otvorenim proglasio 'Mostarsko proljeće' gradonačelnik Ljubo Bešlić, istaknuvši kako je zajedničkom sinergijom i prepoznatljivosti s Gradom mostova ova manifestacija postala svjetski brand.

Na svečanosti otvorenja predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić kazala je kako u ovo vrijeme svake godine dva proljeća ožive Mostar, kalendarsko proljeće i kulturno proljeće Matice hrvatske, koje u Grad na Neretvi dovede ono najbolje iz galerije umjetničkih nadahnuća.

Predsjednik Uprave HT Eroneta, generalnog pokrovitelja Mostarskog proljeća 2017, Vilim Primorac istaknuo je kako ta tvrtka uvijek nastoji pružati potpuri kulturnim događajima koji se ističu svojom kvalitetom.

Prilikom otvorenja uručene su Velike povelje Matice hrvatske Mostar i Kristalne matice s imenom pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja.

Prema odluci Predsjedništva Matice hrvatske Mostar, Kristalne matice za dugogodišnju uspješnu suradnju, potporu i osobit doprinos realizaciji programa Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske, dobili su: državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja i urednik Redakcije za kulturu BHRT-a i dugogodišnji urednik izravnih prijenosa otvaranja Mostarskog proljeća Dževdet Tuzlić.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su mezosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Miličević i glumac HNK-a Mostar Robert Pehar.

Nakon svečanosti otvaranja, publika je imala priliku pogledati neobičnu komediju 'Pivo', najizvođenijeg hrvatskog autora Mire Gavrana, u izvedbi teatra Gavran.

Ove je godine posebice bogat kazališni program, pa će tako HNK Zadar izvesti predstavu "Ostavljam te", Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika gostovat će s predstavom "Bjegunke", kazalište Komedija izvest će predstavu "Nije bila Peta, bila je Deveta", Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke dolazi s predstavom "Mrešćenje šarana", predstavu "Zmaj" izvest će ansambl kazališta Kerempuh, karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom gostuje s predstavom "Kaos iza kulisa", dok će HNK Mostar premijerno izvesti predstavu "Hamlet u selu Mrduša Donja".
Bit će izvedene i dvije operete, HNK Split gostovat će s operetom "Mala Floramye", a Zagrebačko gradsko kazalište Komedija operetu "Kneginja čardaša".

U okviru književnog programa Mostarskog proljeća planiran su druženja s književnicom Julijanom Matanović, akademicima Veselkom Koromanom i Zijadom Durakovićem te dječjim pjesnikom Šimom Ešićem.

Na programu je i klavirski recital Ivana Galića, zatim Likovna kolonija Krešimir Ledić te izložbe Matka Vekića i Emila Čolića Bobanovića.

Mostarsko proljeće 2017. zatvorit će Jacques Houdek i tamburaški orkestar Krunoslava Dražića koncertom starogradskih pjesama 24. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close