EU novac

Mostarskim kulturnjacima predstavljena Kreativna Europa

Voditeljica Deska Kreativna Europa BiH Aida Kalender prisutnim je djelatnicima gradskih kulturnih institucija i nevladinih organizacija detaljno pojasnila način apliciranja za sredstva ovoga europskog fonda.
Kultura / Flash | 18. 06. 2018. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem promocije Programa Kreativna Europa i predstavljanja različitih mogućnosti za ustanove i organizacije kulture u BiH za kandidiranje projekata u ponedjeljak je održan info-dan u Centru za kulturu. Voditeljica Deska Kreativna Europa BiH Aida Kalender prisutnim je djelatnicima gradskih kulturnih institucija i nevladinih organizacija detaljno pojasnila način apliciranja za sredstva ovoga europskog fonda.

''Bosna i Hercegovina plaća pristupnu ulaznicu za ovaj fond u iznosu od 205.000 eura na godišnjoj razini, a povlači oko 500.000 eura na ime projekata koje prijave razne bh. organizacije iz oblasti kulture“, kazala je Aida Kalender, dodavši kako je prostor za povlačenje sredstava mnogo širi, ali se i organizacije i nevladin sektor trebaju više prijavljivati na otvorene pozive ovoga programa.

Kreativna Europa je program Europske komisije za potporu i sufinanciranje projekata iz oblasti kulture za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

U okviru info-dana predstavljen je i proces kandidature Grada Mostar za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture (EPK) 2024. godine. Prezentaciju je sačinio i vodio koordinator Tima za izradu aplikacije Mustafa Alendar.

''U dosadašnjem periodu urađeno je mnogo toga, ali ovom prilikom važno je istaknuti kako smo se u zadnje vrijeme fokusirali na predstavljanje procesa kandidature građanima Mostara na dvije razine: virtualnoj i stvarnoj. To znači da putem naše web stranice i ostalih platformi društvenog umrežavanja na svakodnevnoj razini objavljujemo razne informacije u vezi EPK, a istovremeno osmišljavamo i provodimo različite programe, poput 'Foruma na šetalištu', kroz koje smo u doticaju s građanima Mostara“, kazao je Alendar dodavši kako će večeras, s početkom u 19 sati, u Centru za kulturu Blagaj također biti predstavljen projekt „Mostar EPK 2024“. Prema njegovim riječima, ista prezentacija planirana je i sutra, kao sastavni dio programa otvaranja sajma „Dani trešnje 2018.“, u Centru za kulturu Bijelo polje, s početkom u 12 sati.

Alendar je skrenuo pozornost i na nedavno otvoreni Poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio projekta „Mostar EPK 2024“, a koji se može preuzeti putem stranice mostar2024.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close