FENOMEN

Mostarski mališani kao promotori kulturnog naslijeđa

Radionice se održavaju u okviru FEstivala NOve Mostarske ENergije (FENOMEN) i realiziraju se kroz ti programa
Kultura / Flash | 22. 07. 2018. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja Europske godine kulturnog naslijeđa EU info centar u BiH organizirao je umjetničku radionicu za djecu „Kulturno naslijeđe–mjesto slobode“, uoči godišnjice obnove Starog mosta i upisa Mostara na UNESCO listu zaštićenog svjetskog kulturnog naslijeđa.

Foto: Bljesak.info / 

''S obzirom da je obljetnica obnove Starog mosta, to je naš današnji motiv i bit će prikazivan u tehnici akvarel. To je dio edukacijske linije koju imamo kao dio našeg plana za Mostar kao potencijalnu Europsku prijestolnicu kulture 2024., a koji uključuje edukacijsko-obrazovne dimenzije. Želimo djecu kroz jedan opušten pristup u stvaranju umjetničkog djela, zaintrigirati da bi u budućnosti možda našli moment umjetnosti kao hobi, ili nešto što će raditi'', rekao je Dalibor Nikolić.

Senada Demirović Habibija dodala je da je sve u znaku kulture povodom godišnjice obnove Starog mosta.

''Koristimo priliku obilježiti i Europsku godinu kulturnog naslijeđa, te organizirati program „Kulturno naslijeđe–mjesto slobode“, jer kulturno naslijeđe daje mogućnost da se doživi, osjeća, prezentira i interpetira kroz likovne, književno dramske i zanatske radionice djece'', rekla je Demirović Habibija dodajući da će se tako svi zajedno upisati među one koji obilježavaju Europsku godine kulturnog naslijeđa, a to je u skladu  s onim što se radi u svjetlu kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine (mostar2024.ba).

 - Mostarski mališani kao promotori kulturnog naslijeđa

Inače radionice se održavaju u okviru FEstivala NOve Mostarske ENergije (FENOMEN) i realiziraju se kroz tri programa - likovna radionica: Stari most, obrađen grafičkim i slikarskim tehnikama; Dramsko-književna radionica: Književni dio koji obuhvaća čitanje i tumačenje pjesme „Emina“ Alekse Šantića i dramski dio koji se odnosi na interpretaciju i kontekstualizaciju pročitanog teksta u sadašnjem vremenu kroz interakciju voditelja radionice i djece ; te Zanatska radionica: Izrada tradicionalnog servisa za kavu – ukrašavanje ornamentom tehnikom graviranja i prezentacija Europske godine kulturnog naslijeđa. Program su pomogli Turistička zajednica HNŽ i EU info centar.

Foto: Bljesak.info / 
Kopirati
Drag cursor here to close