iz Beča

Mostarski izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo u Vitez

Kultura / Flash | 11. 12. 2016. u 19:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izviđači Odreda "Radobolja" Mostar danas su donijeli Betlehemsko svjetlo iz Beča u dom Hrvatskog planinarskog društva u Vitezu.

Prije toga posjetili su Banjaluku, Podmilačje kod Jajca, te Bugojno. Pred planinarskim domom u Zaselju dočekali su ih planinari iz dvadesetak župa Središnje Bosne koji su zapalili svoja svjetla od Betlehemskog, te ga nose u svoje sredine. Svjetlo večeras nastavlja put iz Viteza ka katoličkom sjemeništvu u Visokom, a onda će uz misno slavlje biti postavljeno u sarajevsku katedralu.

Svjetlo nosi poruke mira, solidarnosti i prijateljstva u veliki broj domova i župa diljem Bosne i Hercegovine ali i svijeta. Na prvu nedjelju dočašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč.

Inicijativa Betlehemskog svjetla rodila se u okviru dobrotvorne emisije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Potaknula ju je na božićnu večer 1986. jedna gledateljica u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, koja je darovateljima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova. Tu ideju prihvatili su izviđači Austrije i pretvorili je u tradicionalnu programsku aktivnost, te je ona prerasla u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost i to ne samo u Europi već i Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, sjevernom dijelu Afrike.

Govoreći o Betlehemskom svjetlu gučogorski gvardijan fra Drago Pranješ je, između ostalog, rekao:

”Korijen ideja Betlehemskog svjetla je ono svjetlo koje se pojavilo prije dvije tisuće godina i obasjalo cijeli svijet. To je rođenje Isusovo. Odatle Betlehemsko svjetlo. Kasnije će to svjetlo samo za sebe kazati: "Ja sam svjetlo svijeta, Isus Krist", izjavio je fra Drago Pranješ.

Tajnik hrvatskog planinarskog društva Vitez, Drago Radeljić je istaknuo:

"Ovo je druga godina kako mi dočekujemo Betlehemsko svjetlo i širimo ga u naše župe, odnosno domove. Ovdje su stigli naši prijatelji planinari iz okolnih mjesta, odnosno župa koji će na ovom druženju Betlehemskog svjetla mira uživati u sunčanom danu ali i delicijama koje smo pripremili".
Marija Primorac Izviđačica Odreda "Radobolja" nosi lijepe uspomene iz Beča gdje je sa svojom skupinom upalila Betlehemsko svjetlo za BiH i donijela ga ovdje u Vitez.

”Osmi dvanaestog samo išli u Beč gdje smo Betlehemsko svjetlo preuzeli od austrijskih skauta. Oni su svjetlo donijeli iz Betlehema. To je bilo jedno predivno iskustvo. Sada mi dalje to svjetlo širimo po Bosni i Hercegovini”, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Marija Primorac.

Ove godine moto svečanosti je “Gradimo mir hrabrošću i kreativnošću“. Betlehemsko svjetlo jedini je otvoreni plamen koji se može voziti avionom.

Kopirati
Drag cursor here to close