Zlato novomu Kralju

Mostarski biskup Ratko Perić uputio božićnu čestitku

Kultura / Flash | 22. 12. 2015. u 13:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu predstojećih blagdana Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj uputio je božićnu čestitku koju prenosimo u cijelosti:

 

"Živa drama Boga i čovjeka. Prvi čin: Božićni ciklus. S nekoliko nebeskih i zemaljskih likova. Bogočovjek u Istini, Pravdi, Ljubavi, Milosrđu i Miru. Suprot tomu pali čovjek u laži, nepravdi, mržnji, nemilosrđu, ratu, grijehu. Bogočovjek u Krvi otkupljenja i spasenja, a ljudi u krvi mrcvarenja i uništenja.

ISUS. Protagonist je Sin Božji. Poslušan Ocu. Silazi s nebesa. Utjelovljuje se po Duhu Svetom. Raste od Djeteta do punine Čovještva u Uskrsnuće. Po Križu, Smrti u Novoživot. Od Nazareta preko Betlehema do Jeruzalema. Dok kao Bogočovjek nije zasjeo s desne Očeve odakle je poslušno bio pošao.

Marija. Po arkanđelovu navještenju: Majka i Bogorodica, a Djevica. Zasjenjena Duhom Božjim kao nijedna žena na svijetu. Rodila Sina kao i svaka druga majka na zemlji. Uz anđeoske zvuke, zajedno s Josipom, ugostila, bez igdje ičega, i Pastire i Mudrace. Samo im pokazala Dijete, najveći mogući Dar. I oni uzvratili uzdarjem: ponizno, mudro i s ljubavlju. A ona sve to pohranila u svoje srce.

Josip. Zaručnik kao i drugi zaručnici. Uzima Mariju za ženu, a nije mu supruga. Nije Djetetu tjelesni otac, a jest više od oca. Sve po tajnoj naredbi Božjoj. Zajedno s Marijom sve poduzima da od neljudskih krvnika spasi Spasitelja svijeta. A on će spasiti Svijet po svojoj Krvi na Križu, po svojevoljnoj Smrti na Golgoti i po slavnom i jedinstvenom Uskrsnuću iz groba.

Anđeli. Vjesnici prigodom Začeća, glasnici prigodom Rođenja božanskoga Djeteta. Naznačuju da je u Utjelovljenju i Rođenju Dijete u rastu nama ljudima nedostižna Tajna, a u kući nam nazočan. Neistraživo Otajstvo Božje, a u njemu živimo, mičemo se i jesmo. Čuje se pjesma silne vojske nebeske!

Pastiri. Nadahnuti Božjim glasom klanjaju se Novorođenčetu povijenu, gdje leži u jaslama. Časte Mariju i Josipa. Pastiri se vraćaju slaveći i hvaleći Boga za sve što vidjeli i čuli. Prvi radosni zemaljski navjestitelji Spasitelja svijeta rodu ljudskomu.

Mudraci. Slijede čudnovatu zvijezdu. Ni desno, ni lijevo, nego ravno u kraljevu palaču u Jeruzalemu. Zabuna. Te odatle u štalicu u Betlehem. Prava Istina. Zlato novomu Kralju, tamjan malomu Bogu - Božiću, plemenitu pomast za balzamiranje u smrti. Zvijezda ih vraća drugim putom. Sigurnim.

Krvnici. Šalje ih goropadni Herod. Ubiti i Kralja i Kraljicu! Da svoje krvavo kraljevstvo razdijeli svojim kraljevićima. A Novorođeni ne će ni da mu s one gore vrlo visoke ponudiš sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu. On hoće srca, ne pustinje!

Bjegunci. Golokrili anđeo jači je, pa i u snu Josipovu, od svih naoružanih zločinaca. Izvlači Presvetu Obitelj noću iz Betlehema. Preko gora, preko dola, preko voda u daleki Egipat. Dijete spašeno. I Majka njegova. I Josip, više od oca. Herod rascrvotočen. Dželati zadjenuli mačeve u korice. Može se Dijete vratiti preko Jeruzalema u Nazaret. Da nastavi rasti u milosti i mudrosti do Punine.

O Maleni Isuse! Po Duhu Svetom začeti, od Djevice rođeni, Josipovom brigom spašeni! Pokaži nama grješnicima dare premilosrdnoga Srca Boga našega, i svojim svjetlom s visina obasjavaj srca i pameti naše, da slijedimo Tebe Tvojim Putom, po Tvojoj Istini, zovom Tvoga Života".

Kopirati
Drag cursor here to close