Aktualna tema

'Mostarska djelidba' u NPM-u: Komedija koja traje. Provjerite zašto!

Kultura / Flash | 14. 10. 2016. u 08:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sutra, u subotu, 15.10. u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena hit komedija 'Mostarska djelidba' koju je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović.

U predstavi igraju Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić.

Ova će predstava biti prilika i da se podsjetimo na djelo velikog redatelja Sulejmana Kupusovića (1951. - 2014.), koji se svojim radom u pozorištu u Mostaru dokazao kao istinski prijatelj ove teatarske kuće.

Premijerom ove predstave svečano je otvoren međunarodni festval komedije 'Mostarska liska' 2008. godine, i te je godine na festivalu osvojila specijalnu plaketu stručnog žirija. Komedija koja traje, provjerite zašto je publika voli. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za studente i umirovljenike 3,50 KM.

'Mostarska djelidba' u Kupusovićevoj režiji je parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima 'našeg' svijeta i podneblja.

Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja…sve. Tema aktualna tada i izrazito aktualna danas...

Kopirati
Drag cursor here to close