Forum

Mostarcima predstavljen projekt Europske prijestolnice kulture

Članovi Foruma, mostarski umjetnici i djelatnici kulturnih ustanova, dijelili su promidžbene letke Mostarcima te su ih pozvali da ispune anketni upitnik kako bi vidjeli što oni žele poboljšati u Mostaru i što misle o samoj kandidaturi grada.
Kultura / Flash | 22. 12. 2017. u 13:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Mostar/ Bljesak.info

Članovi Foruma "Mostar Europska prijestolnica kulture 2024" predstavili su u petak građanima Mostara mostarsku kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture.

Članovi Foruma, mostarski umjetnici i djelatnici kulturnih ustanova, dijelili su promidžbene letke Mostarcima te su ih pozvali da ispune anketni upitnik kako bi vidjeli što oni žele poboljšati u Mostaru i što misle o samoj kandidaturi grada.

Savjetnica za kulturu Grada Mostara Alma Obad kazala je kako je projekt "Mostar Europska prijestolnica kulture 2024" izrazito složen i zamaman projekt koji uključuje financijsku, administrativnu i kreativnu stranu.

Obad smatra kako Mostar zaslužuje biti Europska prijestolnica kulture te podsjeća kako je Mostar kroz različita razdoblja bio značajno kulturno središte, ali i turistička destinacija.

Kazala je kako Forum predstavlja iznimno velik intelektualni potencijal, koji može ostvariti ideju Mostara kao Europske prijestolnice kulture.

Predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine Tatjana Mićević Đurić kazala je kako je projekt još uvijek u pripremnoj fazi i u početnoj fazi izrade aplikacije. Za dovršetak aplikacije ostalo je još nešto manje od godinu dana.

''Zbilja smo se po prvi put, nakon dugo vremena, okupili iz svih dijelova grada, sa svih područja kulturnog djelovanja što je, ako ništa od ovoga na kraju ne bude, već jedan veliki uspjeh'', istaknula je Mičević Đurić.

Akademski kipar Dalibor Nikolić kazao je kako projekt Europske prijestolnice kulture hvale vrijedna inicijativa.

 


''Prepoznati smo kao jedan grad koji u niti jednom smislu ne funkcionira, koji jednostavno nema riješene neke osnovne probleme koji su preduvjet za bilo kakav iskorak naprijed. U ovom duhu kulturnog djelovanja, u duhu razumijevanja drugog i drugačijeg, surađujemo na takvom principu na nitko nikomu ne pretpostavlja eventualno moguće radnje, nitko ne inzistira na načelima koja su autoritativna, već se sve dogovara u duhu opće suradnje'', istaknuo je Nikolić.

Iz Foruma "Mostar Europska prijestolnica kulture 2024" ističu kako projekt Europska prijestolnica kulture može utjecati pozitivno na više aspekata društvenog razvoja u BiH, a posebice ističu važnost utjecaja na izradu kulturne strategije.

Sama proces aplikacije složen je proces koji gradove kandidate obvezuje da analiziraju infrastrukturu i kreativne potencijale svog kulturnog sektora, te da od njega naprave jedan od motora ukupnog društvenog razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close