Živko Ključe

Mostarac dobitnik nagrade "Pokoj vični"

Riječ je o trećoj nagradi s trienalnog natječaja za 2020. godinu Pasionske baštine iz Zagreba, za glazbeno djelo na temu Kristove muke i uskrsnuća.
Kultura / Flash | 27. 04. 2021. u 09:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski skladatelj Živko Ključe nagrađen je za glazbeno djelo "Pokoj vični", posvećeno blaženim Drinskim mučenicama.

Riječ je o trećoj nagradi s trienalnog natječaja za 2020. godinu Pasionske baštine iz Zagreba, za glazbeno djelo na temu Kristove muke i uskrsnuća.

Govoreći o svom djelu skladatelj Ključe kaže kako je riječ o jednoj vrsti rekvijema te da je skladano i pisano za mješoviti zbor, naratora, tri trombona, orgulje i udaraljke.

"Nažalost, u ovo vrijeme pandemije nije bilo mogućnosti da se djelo pripremi i trenutno izvede, ali je ono već ili postavljeno ili se postavlja i doći će čim bude vrijeme za izvedbu i u Sarajevu, Mostaru i Zagrebu",  kazao je Ključe.

Ističe kako mu svaka pa tako i ova nagrada mnogo znači.

"Naravno da svaka pa tako i ova nagrada, svakom čovjeku, tako i meni, znači u prvom redu poticaj za daljnji rad, a normalno da se osjećam radosno i moje srce je ugodno, posebice što sam djelo namijenio blaženim Drinskim mučenicama, a narod itekako zna kroz što su sve te časne sestre prošle, i kakvu mučeničku smrt su doživjele", ustvrdio je Ključe.

Podsjetio je kako je Pasionska baština Zagreb kulturna manifestacija koja svoj program temelji na odrednicama hrvatske kulturne baštine kao nepresušnoga blaga.

To i takvo bogatstvo se skupljajući ostvarilo kroz višestoljetnu povijest ponajprije u književnosti, glazbi, likovnosti, kiparstvu i graditeljstvu.

Današnja manifestacija koja traje skoro već tri desetljeća snažno se ispoljava i odvija sudioništvom u umjetničkim prikazbama i oživljavanju duhovne i kulturne baštine kroz sjećanja na tradicionalne vrijednosti koje je stvarao, a i danas stvara hrvatski čovjek – hrvatski narod.

"Pasija kao izraz ima značenje muke, te samim izgovorom ove riječi odmah je poveznica promišljanja na Muku Isusa Krista koja je nebrojeno opjevana i oslikana, te meditacijski prikazana u našemu narodu koji je kroz Njegovu muku stoljećima pronalazio odgovore na mnoga teška životna pitanja", istaknuo je Ključe.

Dodao je kako već sedam godina zaredom Pasionska baština kroz trijenalni natječaj (književnost, glazba, likovnost) pruža priliku velikim i priznatim umjetnicima u stvaranju novih djela koje ocjenjuje posebno povjerenstvo te tako i nadalje nadopunjuje svekoliku umjetničku hrvatsku baštinu.

Kopirati
Drag cursor here to close