1438.

Mostar: Svečanom akademijom obilježen početak nove hidžretske godine

Kultura / Flash | 02. 10. 2016. u 21:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom početka nove 1438. hidžretske godine, u Narodnom pozorištu Mostar u nedjelju navečer upriličen je kulturno - zabavni program, odnosno svečana akademija.

Učešće u programu su imali zbor Karađoz-begove medrese, ansambl 'Ornament', Zerina Rahimić, Adnan Pajević, Alen Gološ, Enis Sihirlić.

Kao gost predavač u sklopu programa prisutnima se obratio muftija mostarski Salem ef. Dedović koji je govorio o hidžri, poslaniku Muhamedu, te odnosu muslimana prema vjeri.

Svečana akademija održala se u sklopu programa 'Ususret novoj 1438. hidžretskoj godini'. Pored akademije u četvrtak 29. rujna održana je Večer Kur’ana sa učenicima Karađoz-begove medrese i hafizom Jusufom ef. Bečojom, dok je gost predavač bio savjetnik za vjerske poslove Muftijstva mostarskog, prof. Ilham ef. Puce.

U petak je upriličeno druženje sa imamima džemata Donja Mahala i izvršena je podjela paketića đacima prvog razreda u O.Š. 'Mujaga Komadina'. Turnir u basketu za učenike srednjih škola održan je u subotu, a u Nezir-aginoj džamiji održano je i predavanje 'Upoznajmo poslanike Islama: Ejjub a.s.' na kojem je gost predavač bio prof. Amar ef. Čopelj, imam u džematu Brankovac.

Tijekom nedjelje podijeljeni su paketići polaznicima mekteba, a održan je i turnir u stonom tenisu. Tijekom ponedjeljka u vrtiću 'Zemzem' bit će upriličeno druženje sa imamima džemata Donja Mahala kao i podjela paketića.

Kopirati
Drag cursor here to close