Izložba

Mostar: Sjećanje na Džemala Bijedića

Kustosica, povjesničarka Muzeja Hercegovine Indira Gaštan Bešo kazala je kako su izložene fotografije od velikoga značaja.
Kultura / Flash | 17. 01. 2020. u 14:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej Hercegovine Mostar organizirao je u petak izložbu pod nazivom "Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020", povodom 43. godišnjice pogibelji Džemala Bijedića.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz bogate zbirke muzejska "Džemal Bijedić", koja prikazuje hemeroteku, telegrame sućuti, reportaže, pjesme te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života, kako u tadašnjoj Jugoslaviji, tako i u svijetu.

Kustosica, povjesničarka Muzeja Hercegovine Indira Gaštan Bešo kazala je kako su izložene fotografije od velikoga značaja.

"Na izložbi je postavljeno 18 panoa te fotografije Tita i Jovanke kako odaju posljednju počast obitelji Bijedić. Također prikazan je dio od 10 tisuća telegrama koji je prispio obitelji Bijedić, naistaknutijim ličnostima društveno političkoga života Jugoslavije i organa društveno političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH, kao što su telegram iz SAD predsjednika Geralda Forda, telegram od kraljice Margaret od Danske te kraljice Elizabete itd.", istaknula je Gaštan Bešo.

Džemal Bijedić je bio istanuti jugoslavenski i bosansko-hercegovački političar. Poginuo je u zrakoplovnoj nesreći, 18. siječnja 1977. godine. Jedan od dva javna sveučilišta u Mostaru nosi njegovo ime.

Izložba će u Muzeju Hercegovine ostati otvorena sljedećih mjesec dana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close